Očitavanje preliminarnog indeksa menadžera nabavke

Proizvodni sektor evrozone u recesiji

EU

23.9.2024 11:29 Autor: Vladimir Jokanović 0

Proizvodni sektor evrozone u recesiji Proizvodni sektor evrozone u recesiji
Poslovna aktivnost u evrozoni opala je u septembru, dostigavši najniži nivo u poslednjih osam meseci i premašivši negativne prognoze, prema istraživanju kompanija koje se... Proizvodni sektor evrozone u recesiji

Poslovna aktivnost u evrozoni opala je u septembru, dostigavši najniži nivo u poslednjih osam meseci i premašivši negativne prognoze, prema istraživanju kompanija koje se pažljivo prate.

S&P Global preliminarni indeks menadžera nabavke, objavljen u ponedeljak, pao je na 48,9, u odnosu na 51,2 prošlog meseca. Očitavanje ispod 50 ukazuje na pad aktivnosti. Analitičari su, prema anketi agencije Reuters, očekivali vrednost indeksa od 50,5.

Sektori usluga i proizvodnje nastavili su da se razvijaju u različitim smerovima. Aktivnost u sektoru usluga zabeležila je rast sa indeksom od 50,5, dok je proizvodnja pala na 44,5, u poređenju sa 45,8 u avgustu.

„Pad ukupne poslovne aktivnosti podstaknut je produbljivanjem recesije u proizvodnom sektoru evrozone, gde je proizvodnja opadala osamnaesti mesec zaredom i to najbržim tempom ove godine,“ navedeno je u izveštaju S&P Global.

U analizi banke ING ocenjeno je da su gašenjem olimpijskog plamena ugašena i optimistička očekivanja u evrozoni. Nakon porasta PMI indeksa u avgustu, usledio je nagli pad u septembru. Ovaj pad dodatno podstiče zabrinutost oko rasta u evrozoni, dok brige o inflaciji polako blede.

Inflacioni izgledi su značajno bolji jer PMI pokazuje brzo usporavanje rasta ulaznih troškova za preduzeća. Ovo važi za oba sektora, uprkos i dalje visokim troškovima plata i transporta. Smanjenje rasta troškova rezultira i usporavanjem inflacije prodajnih cena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.