Blaga zima podstakla optimizam

Rast poverenja potrošača u evrozoni

EU

21.2.2023 08:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Rast poverenja potrošača u evrozoni Rast poverenja potrošača u evrozoni
Poverenje potrošača u evrozoni poboljšano je peti mesec zaredom, odražavajući sve veće nade da bi evropska ekonomija mogla da pretrpi samo blagu recesiju uprkos... Rast poverenja potrošača u evrozoni

Poverenje potrošača u evrozoni poboljšano je peti mesec zaredom, odražavajući sve veće nade da bi evropska ekonomija mogla da pretrpi samo blagu recesiju uprkos energetskoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini.

Evropska komisija saopštila je da je trenutna procena njenog indikatora poverenja potrošača, bazirana na anketiranju domaćinstava u evrozoni, porasla za 1,7 poena na minus 19. To je njen najviši nivou u poslednjih godinu dana, iako i dalje ispod višegodišnjeg proseka, prenosi Financial Times.

Optimizam među evropskim potrošačima podstakla je relativno blaga zima, koja je pomogla da se smanji potrošnja energije, da se poveća nivo uskladištenog gasa i da umanji strah od potencijalnih nestašica.

Veleprodajne cene gasa u Evropi pale su na najniži nivo od početka rata u Ukrajini, povećavajući nadu da bi inflacija u evrozoni mogla da nastavi da pada nakon što je u oktobru dostigla rekordnih 10 odsto.

Evropske vlade takođe su obezbedile velike subvencije da bi podržale očuvanje radnih mesta i ograničile udar na raspoloživi prihod od viskokih cena energije, dok se rast plata u većem delu Evrope više nego udvostručio na oko pet procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...