Loša očekivanja u evropskoj monetarnoj uniji

Pad poverenja u ekonomiju evrozone

EUVesti

30.8.2022 14:56 Autor: Vladimir Jokanović 4

Pad poverenja u ekonomiju evrozone Pad poverenja u ekonomiju evrozone
Potrošači i preduzeća u evrozni pesimističniji su po pitanju ekonomskih izgleda nego bilo kada u poslednjih 19 meseci. Istovremeno, rezultati mesečnog istraživanja EU o... Pad poverenja u ekonomiju evrozone

Potrošači i preduzeća u evrozni pesimističniji su po pitanju ekonomskih izgleda nego bilo kada u poslednjih 19 meseci. Istovremeno, rezultati mesečnog istraživanja EU o ekonomskom poverenju u evrozoni pokazali su očekivanja za buduću inflaciju na najnižem nivou od proleća.

Istraživanje je pružilo sumornu sliku pada potražnje, smanjenog izvoza, porasta zaliha neprodatih proizvoda i rekordnog nivoa trenutne inflacije, prenosi Financial Times. Ukupna mera samopouzdanja pala je za 1,3 poena na 97,6 što je najniži nivo od januara 2021. godine i visoke stope zaraženosti virusom Covid-19.

Očekivanja kompanija o prodajnim cenama opala su četvrti mesec zaredom u industriji i uslugama, dok su u sektoru maloprodaje opale drugi mesec uzastopno. Očekivanja potrošača u pogledu kretanja cena u narednih 12 meseci pala su peti mesec zaredom.

Očekuje se da će inflacija u evrozoni dostići rekordnih devet odsto kada u sredu budu objavljeni podaci o cenama u avgustu. Očekivanja preduzeća o zapošljavanju oporavila su se nakon dva meseca oštrog pada, odražavajući povećane planove zapoščjavanja u sektoru usluga, maloprodaje i građevinarstva. Analitičari očekuju pad BDP-a za 0,3 odsto u tekućem kvartalu.

  • VILENJAK

    30.8.2022 #1 Author

    EU nikome nije dobro donela…

    Odgovori

  • kaćica

    30.8.2022 #3 Author

    Polako treba za sve vremena.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    31.8.2022 #4 Author

    Strasno je koliko je problem sa gasom doveo do lančanog srozavanje ekonomije Evrope i sveta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...