Očekuje se dalji pad poslovnih aktivnosti

Raspoloženje nemačkih privrednika na najnižem nivou u poslednje dve godine

BiznisEUVesti

26.8.2022 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Raspoloženje nemačkih privrednika na najnižem nivou u poslednje dve godine Raspoloženje nemačkih privrednika na najnižem nivou u poslednje dve godine
Raspoloženje u nemačkoj privredi pogoršalo se u avgustu, treći mesec zaredom, čime je palo na najniži nivo u nešto više od dve godine, pokazalo... Raspoloženje nemačkih privrednika na najnižem nivou u poslednje dve godine

Raspoloženje u nemačkoj privredi pogoršalo se u avgustu, treći mesec zaredom, čime je palo na najniži nivo u nešto više od dve godine, pokazalo je istraživanje nemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.

Ifo indeks poslovne klime pao je u avgustu za 0,2 boda u odnosu na jul, na 88,5 bodova, najniži nivo od juna 2020, piše Seebiz.

„Raspoloženje u nemačkoj privredi je loše”, zaključio je predsednik Ifo Klemens Fust (Clemens Fuest), istakavši visoki nivo neizvesnosti među kompanijama.

Očekuje se da će privreda u Nemačkoj pasti u trećem kvartalu, dodao je Fust.

U drugom tromesečju aktivnost je neznatno porasla, za 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, izvestio je statistički ured, čije su dosadašnje procene pokazivale stagnaciju. U prvom kvartalu najveća evropska privreda porasla je 0,8 posto.

„Uprkos teškim ekonomskim prilikama u svetu nemačka privreda nije poklekla u prva dva kvartala 2022“, rekao je predsednik statističkog ureda Georg Til (Georg Thiel).

Oslonac je u prvom redu bila lična i državna potrošnja, koja je porasla 0,8 odnosno 2,3 odsto u odnosu na početak godine.

„Bez obzira na snažan rast cena i energetsku krizu potrošači su iskoristili ukidanje gotovo svih ograničenja zbog pandemije u drugom kvartalu i više putovali i izlazili“, ističe Destatis u izvestaju.

Porasla i razmena s inostranstvom, pa je tako izvoz blago uvećan za 0,3 odsto, uprkos smanjenom izvozu u Rusiju i poremećajima u lancima nabavke. Uvoz je porastao za 1,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca.

Na godišnjem nivou privreda je u razdoblju od aprila do jula porasla za 1,7 odsto, prema sezonskim i kalendarski prilagođenim podacima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...