uprkos smanjenju isporuka iz Rusije

Nemačka skladišta gasa popunjena više od 80 odsto

BiznisEUU fokusuVesti

23.8.2022 18:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Nemačka skladišta gasa popunjena više od 80 odsto Nemačka skladišta gasa popunjena više od 80 odsto
Nemačka skladišta prirodnog gasa trenutno su popunjena više od 80 odsto, što ukazuje na stabilan napredak uprkos drastičnom smanjenju isporuka iz Rusije u vreme... Nemačka skladišta gasa popunjena više od 80 odsto

Nemačka skladišta prirodnog gasa trenutno su popunjena više od 80 odsto, što ukazuje na stabilan napredak uprkos drastičnom smanjenju isporuka iz Rusije u vreme rata u Ukrajini.

Prema objavljenim podacima u utorak, skladišta gasa u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, popunjena su 80,14 odsto, prenosi Beta.

Nemačke vlasti navode da se skladišta gasa „stabilno pune“, ali upozoravaju da bi trodnevna obustava isporuka kroz gasovod Severni tok 1 iz Rusije, planirana za sledeću nedelju, „mogla privremeno da uspori“ tu aktivnost.

Prirodni gas se koristi za napajanje industrije, za grejanje domova i kancelarija i za proizvodnju električne energije.

Povećanje rezervi gasa je ključni fokus nemačke vlade otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara, kako bi zemlja izbegla poremećaje u industriji usled rasta potražnje tokom zime.

Nemačka skladišta gasa bila su oko 56 odsto popunjena kada je ruska državna kompanija Gazprom sredinom juna počela da smanjuje isporuke kroz gasovod Severni tok 1. Rusija je tada kao razlog smanjenja navela tehničke probleme koje su nemačke vlasti odbacile kao izgovor za pokazivanje ruske političke moći.

Prethodnih nedelja Severni tok 1 radi sa svega 20 odsto kapaciteta. Gazprom je u petak saopštio da će gasovod biti zatvoren od 31. avgusta do 2. septembra zbog „rutinskog održavanja“ kompresorske stanice.

Nemačka vlada je pre mesec dana pooštrila zahteve za popunjenost skladišta, uvodeći obavezu da ona budu puna 75 odsto do 1. septembra, 85 odsto do 1. oktobra i 95 odsto do 1. novembra.

  • TATJANA

    23.8.2022 #1 Author

    Nije bilo sumnje

    Odgovori

  • IVAN

    23.8.2022 #2 Author

    Nesto neverujem u te brojke

    Odgovori

  • GAGA

    23.8.2022 #3 Author

    A sta je sa nasim skladistem u Banatskom Dvoru? A kljucno je pitanje koliko dana pokrivaju te zalihe?

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.8.2022 #4 Author

    Da je tolika popunjenost,ne bi jurili da uvezu ogromnu kolicinu uglja…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    24.8.2022 #5 Author

    Ako toliko zavise od ruskog gasa mogli bi da vode malo pametniji politiku. U politici nema ljubavi samo interesa, oni su to izgleda zaboravili.

    Odgovori

  • BOJANA

    24.8.2022 #6 Author

    Super ako je tako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...