Subvencije će apsorbovati do 94 odsto rasta mesečnih računa za struju za domaćinstva

Grčka udvostručuje pomoć potrošačima za struju

EUU fokusuVesti

23.8.2022 16:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Grčka udvostručuje pomoć potrošačima za struju Grčka udvostručuje pomoć potrošačima za struju
Iz Grčke vlade najavljeno je da će se u septembru udvostručiti subvencije za račune za električnu energiju na 1,9 milijardi evra, čime će, kako... Grčka udvostručuje pomoć potrošačima za struju

Iz Grčke vlade najavljeno je da će se u septembru udvostručiti subvencije za račune za električnu energiju na 1,9 milijardi evra, čime će, kako je saopšteno, nastaviti da pruža finansijsku podršku uvedenu prošle godine, kako bi zaštitila potrošače od skoka cena energije.

„Rat koji se vodi u Ukrajini dramatično pogoršava energetsku krizu“, izjavio je grčki ministar energetike Kostas Skrekas, a prenosi Mina pozivajući se na Reuters.

Kao i mnoge druge zemlje Evropske unije (EU), Grčka se suočava sa naglim povećanjem računa za struju, koje je izazvano povećanjem cena gasa, a rat u Ukrajini i evropske sankcije Rusiji podižu zabrinutost u smislu bezbednosti snabdevanja gasom.

Atina je od prošlog septembra potrošila oko osam milijardi evra na subvencije za struju i na druge mere, kako bi pomogla domaćinstvima, preduzećima i poljoprivrednicima da plate račune za struju i gas.

„Subvencije, koje će u septembru biti povećane na oko 1,9 milijardi evra, apsorbovaće do 94 odsto rasta mesečnih računa za struju za domaćinstva, i 89 odsto povećanja računa za mala i srednja preduzeća“, istakao je Skrekas.

Subvencija će iznositi 639 evra po megavat satu (MWh) za mesečnu potrošnju električne energije po domaćinstvu, u poređenju sa 337 evra po MWh u avgustu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...