evropska komisija okončala posao

Nakon 12 godina završen evropski nadzor grčkih finansija i reformi

EUNovacVesti

20.8.2022 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 21

Nakon 12 godina završen evropski nadzor grčkih finansija i reformi Nakon 12 godina završen evropski nadzor grčkih finansija i reformi
Nakon 12 godina nadzora Evropske komisije (EK) došao je istorijski dan za Grčku i Grke, koji okreću novu stranicu, saopštio je u subotu premijer... Nakon 12 godina završen evropski nadzor grčkih finansija i reformi

Nakon 12 godina nadzora Evropske komisije (EK) došao je istorijski dan za Grčku i Grke, koji okreću novu stranicu, saopštio je u subotu premijer Kirijakos Micotakis.

„Zatvara se ciklus od 12 godina koji je doneo bol grčkim stanovnicima, usporio ekonomiju i podelio društvo“, rekao je Micotakis.

On je najavio da je pred Grcima novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Grčka vlada se 2010. godine, u trenutku teškog finansijskog stanja zemlje, obratila za pomoć Evropskoj uniji (EU), Evropskoj centralnoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), piše agencija France Presse.

Takozvana ‘trojka’ Grčku je u tri navrata kreditirala sa 289 milijardi evra, tražeći pritom mere štednje kako bi se poboljšale javne finansije i napunila državna blagajna.

Atina je smanjila penzije i plate, podigla poreze, zaustavila javno zapošljavanje i smanjila budžete uprava, bolnica i javnih ustanova.

Treći krug pomoći završio se 2018. godine, ali EK je tada pokrenula pojačani nadzor grčke ekonomije radi kontrole sprovođenja reformi. Atina se takođe obvezala da će se do otplate duga držati budžetskog suficita od 3,5 odsto.

„Grčka je danas jedna drugačija zemlja“, poručio je Micotakis.

EK Grčkoj ove godine predviđa rast od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će evrozona u proseku rasti 2,6 odsto.

Nezaposlenost u Grčkoj i dalje je među najvišima u evrozoni, minimalna plata je najniža, a javni dug od 180 odsto i dalje predstavlja teret za privredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...