pregovori počeli još ranije, ali zaustavljeni zbog korona virusa

Grčka avio-kompanija Aegean Airlines zainteresovana za akviziciju Croatia Airlines

EUInvesticijeRegionU fokusuVesti

25.7.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Grčka avio-kompanija Aegean Airlines zainteresovana za akviziciju Croatia Airlines Grčka avio-kompanija Aegean Airlines zainteresovana za akviziciju Croatia Airlines
Grčka avio-kompanija Aegean Airlines saopštila je da je zainteresovana za akviziciju više prevoznika u jugoistočnoj Evropi, a među njima je i Croatia Airlines. Potpredsednik... Grčka avio-kompanija Aegean Airlines zainteresovana za akviziciju Croatia Airlines

Grčka avio-kompanija Aegean Airlines saopštila je da je zainteresovana za akviziciju više prevoznika u jugoistočnoj Evropi, a među njima je i Croatia Airlines.

Potpredsednik grčke kompanije Eftihios Vasilakis rekao je da prevoznik namerava da ojača svoju regionalnu ulogu u jugoistočnoj Evropi kroz moguće nove akvizicije.

Inače, Aegean je kupio 51 odsto udela u rumunskom Animawings u oktobru prošle godine, a očekuje se da 2022. godinu završi s dobitkom, kao i da se potpuno oporavi od krize izazvane pandemijom korona virusa, prenosi Ex-Yu Aviation.

Kompanija je saopštila je da nastavlja razmatranje mogućnosti približavanja hrvatskom avio-prevozniku, što bi potencijalno moglo dovesti do strateškog partnerstva između dveju članica Star Alliance grupacije prevoznika.

Neposredno pre izbijanja korona virusa, Aegean je potvrdila da je predala neobavezujuću ponudu za kupovinu hrvatskog nacionalnog prevoznika. Sledeća faza trebalo je da uključi direktne razgovore između grčkog avio-prevoznika i hrvatske vlade. Međutim, proces je zaustavljen u martu jer je globalna zdravstvena kriza pogodila sektore vazduhoplovstva i turizma, podseća Ex-Yu Aviation.

U septembru prošle godine hrvatski premijer Andrej Plenković napomenuo je da će se obnoviti pregovori između dva prevoznika oko sporazuma o strateškom partnerstvu, ali do toga još uvek nije došlo.

Podsetimo, Aegean Airlines je učestvovala i u prethodnom pokušaju privatizacije hrvatskog avio-prevoznika, još 2015. godine, kada je ušlau drugi krug pregovora s tadašnjim privatizacionim savetnikom, International Finance Corporation, ali je čitav projekat obustavljen promenom vlasti u Hrvatskoj.

Aegean je bio kontinuirano profitabilan od 2013. godine do korona krize, zabeleživši rekordnu dobit od 79,5 miliona evra u 2019. godini, kada je zapošljavao je oko 2.900 ljudi i prevezao 15 miliona putnika i zabeležio prosečni faktor popunjenosti kabine od 84,8 odsto u celoj floti od 64 aviona.

S druge strane, Croatia Airlines je u 2019. godini zabeležila gubitak od preko 10 miliona evra, imala je 1.000 zaposlenih, prevezla 2,1 milion putnika u 12 aviona uz prosečnu godišnju popunjenost kabine od 73,6 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...