U očekivanju duboke recesije na Starom kontinentu

Pad poslovnog poverenja u EU

EU

24.11.2022 08:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad poslovnog poverenja u EU Pad poslovnog poverenja u EU
Poslovno poverenje u Evropskoj uniji palo je na dno u drugoj polovini tekuće godine, dok trećina najvećih industrijskih kompanija očekuje da će zaustaviti ili... Pad poslovnog poverenja u EU

Poslovno poverenje u Evropskoj uniji palo je na dno u drugoj polovini tekuće godine, dok trećina najvećih industrijskih kompanija očekuje da će zaustaviti ili smanjiti poslovanje zbog rekordno visokih cena energije i usporavanja potražnje.

Američki poslovni lideri podjednako su pesimistični u pogledu ekonomskih izgleda u Evropi, očekujući duboku recesiju u EU u narednih 12 do 18 meseci, pokazalo je istraživanje Evropskog okruglog stola za velike kompanije i američkog tink-tenka Conference Board, prenosi Financial Times.

Dvogodišnje istraživanje evropskih poslovnih lidera pokazalo je da je mera poverenja u Evropu pala sa 37 u prvoj polovini tekuće godine na 24 u oktobru, što je najniži nivo od početka pandemije. Ocena veća od 50 odražava više pozitivno nego negativno očekivanje.

Podaci doprinose rastućem uverenju da rat u Ukrajini uzima težak danak industriji u EU. Ranije ovog meseca indeksi menadžera nabavke kompanije S&P Global pokazali su najoštriji pad aktivnosti privatnog sektora od novembra 2020. godine.

Ipak, stopa pada ukupne poslovne aktivnosti u evrozoni neočekivano je ublažena u novembru, ali je ostala ispod granice koja razdvaja rast od kontrakcije. S&P Global kompozitni indeks menadžera nabavke u evrozoni blago je porastao na 47,8 sa 47,3 u oktobru, što je mimo očekivanja ekonomista, prenosi portal Investing.

Industrijski sektori bili su prinuđeni da obustave proizvodnju hemikalija, đubriva i keramike zbog rastućih troškova energije, dok su drugi povećali uvoz.

Industrija takođe upozorava da bi inicijativa zelene tehnologije u SAD, vredna 369 milijardi dolara, mogla da skrene još više investicija iz Evrope.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...