Najveći pad u poslednjih 15 godina

Realne plate u Nemačkoj smanjene 4,1 odsto

EU

7.2.2023 11:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Realne plate u Nemačkoj smanjene 4,1 odsto Realne plate u Nemačkoj smanjene 4,1 odsto
Realne plate su u Nemačkoj prošle godine pale najsnažnije od 2008. godine i Svetske ekonomske krize. Inflacija od 7,9 odsto je potpuno poništila nominalni... Realne plate u Nemačkoj smanjene 4,1 odsto

Realne plate su u Nemačkoj prošle godine pale najsnažnije od 2008. godine i Svetske ekonomske krize. Inflacija od 7,9 odsto je potpuno poništila nominalni prošlogodišnji rast zarada od 3,4 odsto i dodatno oslabila kupovnu moć građana.

Realne plate su 2022. u proseku pale za 4,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, prema preliminarnim podacima koje je savezni zavod za statistiku Destatis saopštio u utorak.

Plate su se u Nemačkoj već smanjile tokom dve pandemijske godine. Prvo je mnogo poslova sa skraćenim radnim vremenom 2020. vodilo negativnom trendu. Ipak, i 2020. i naredne godine rast potrošačkih cena je pre svega utanjio realne plate, prenela je agencija DPA.

Statistički zavod nije mogao da pruži podatke o platama u pojedinačnim sektorima zbog promena u šemama računanja.

 • MAJA

  7.2.2023 #1 Author

  Opet su znazno vece nego nase

  Odgovori

 • MAJA

  8.2.2023 #2 Author

  Naši ljudi idu u Nemačku stalno i trče u bolje uslove

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...