Posle pet meseci štrajkova i pregovora

Sindikat i Deutsche Bahn postigli dogovor o platama

EUU fokusu

26.3.2024 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Sindikat i Deutsche Bahn postigli dogovor o platama Sindikat i Deutsche Bahn postigli dogovor o platama
Sindikat nemačkih mašinovođa saopštio je da je postignut dogovor o platama sa železničkim operaterom Deutsche Bahn posle četiri meseca spora i štrajkova. Detalji sporazuma... Sindikat i Deutsche Bahn postigli dogovor o platama

Sindikat nemačkih mašinovođa saopštio je da je postignut dogovor o platama sa železničkim operaterom Deutsche Bahn posle četiri meseca spora i štrajkova. Detalji sporazuma biće predstavljeni kasnije u utorak.

Kompanija Deutsche Bahn potvrdila je da je dogovor postignut, kao i da će dve strane izneti detalje sporazuma na odvojenim konferencijama za novinare, prenosi Seebiz, pozivajući se na agenciju DPA.

Spor oko plata počeo je početkom novembra prošle godine. Osnovni zahtevi sindikata bili su veće plate kako bi se nadoknadola inflacija i skraćeno radno vreme sa 38 na 35 sati nedeljno, što se ne bi uticalo na plate.

U prethodnom krugu pregovora Deutsche Bahn bio je spreman da pristane na radno vreme od 36 sati nedeljno uz punu platu, koje bi bilo uvedeno u dve faze do 2028. godine, ali je sindikat odbio tu ponudu.

Pre nedelju dana Deutsche Bahn i sindikat objavili su da su započeli novi krug pregovora iza zatvorenih vrata i da će po potrebi ponovo pozvati spoljne posrednike. Spor oko plata doveo je do niza štrajkova poslednjih meseci, paralizujući železnički saobraćaj u Nemačkoj.

Zbog toga je Deutsche Bahn prošle godine obradio 5,6 miliona odštetnih zahteva i putnicima isplatio rekordnih 132,8 miliona evra odštete.

  • SHALIMAR

    26.3.2024 #1 Author

    Ne bi ni bile tolike odstete da su ispunili uslove zaposlenima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...