Četvrti protest u poslednja tri meseca

Deutsche Bahn očekuje haos zbog štrajka mašinovođa

EUU fokusu

23.1.2024 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Deutsche Bahn očekuje haos zbog štrajka mašinovođa Deutsche Bahn očekuje haos zbog štrajka mašinovođa
Mašinovođe su najavile štrajk u trajanju do šest dana, zbog čega Deutsche Bahn (DB) upozorova da prete ozbiljne smetnje u saobraćaju. Štrajk sindikata GDL... Deutsche Bahn očekuje haos zbog štrajka mašinovođa

Mašinovođe su najavile štrajk u trajanju do šest dana, zbog čega Deutsche Bahn (DB) upozorova da prete ozbiljne smetnje u saobraćaju.

Štrajk sindikata GDL započeće u dva sata iza ponoći u noći između utorka i srede i trajaće do ponedeljka do 18 sati, prenosi Mina.

Članovi tog sindikata iz teretnog prometa DB, pozvani su da prekinu rad već u utorak u 18 sati.

DB je najavio da će i tokom štrajka međugradski i lokalni vozovi nastaviti da saobraćaju, ali po vrlo ograničenom voznom redu. Kompanija je upozorila, pritom, na velike nemire u celoj Nemačkoj.

Tokom štrajka saobraćaće duži vozovi s više putničkih mesta kako bi se što više ljudi prevezlo do odredišta, a putnici nakon štrajka mogu koristiti karte koje su već kupili.

DB je u petak dao sindikatu novu ponudu koja uključuje mogućnost da se od 1. januara 2026. radno vreme mašinovođa i voznog osoblja skrati s 38 na 37 sati nedeljno.

Poslodavac je ponudio i povećanje plate od avgusta za 4,8 odsto, a od aprila naredne godine dodatnih pet odsto. To, međutim, nije bilo dovoljno za nastavak pregovora.

„Svojom trećom i navodno boljom ponudom DB je ponovno pokazao da i dalje tvrdoglavo sledi svoj raniji kurs odbijanja i konfrontacije. Nema znakova spremnosti za postizanje dogovora“, poručili su iz GDL-a.

DB je, ipak, poručio da želi kompromis, a da GDL „podstiče sukob“. Ovo će biti četvrti štrajk od početka spora oko plata. GDL je krajem prošle godine s dva štrajka paralisao velike delove putničkog prometa. Ovog mesec se već desio trodnevni štrajk.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...