Projekti domaće železnice vredni oko šest miljardi evra

Uskoro tenderi za radove na pruzi Beograd – Niš

BiznisInfrastrukturaSrbija

11.1.2024 09:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Uskoro tenderi za radove na pruzi Beograd – Niš Uskoro tenderi za radove na pruzi Beograd – Niš
Uskoro se očekuju tenderi za izvođače radova na deonicama dvokolosečne pruge Beograd – Niš, od 230 kilometara, koja će na više od 50 odsto... Uskoro tenderi za radove na pruzi Beograd – Niš

Uskoro se očekuju tenderi za izvođače radova na deonicama dvokolosečne pruge Beograd – Niš, od 230 kilometara, koja će na više od 50 odsto te dužine biti projektovana za brzine od 200 kilometara na sat, izjavio je Nebojša Šurlan, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“ za Večernje novosti.

Prema njegovim rečima, projekat je podeljen na tri sekcije – prva je od Resnika do Velike Plane, druga od Velike Plane do Paraćina i treća od Paraćina do Trupala.

„Za sekcije dva i tri očekujemo idejne projekte da budu završeni u junu ove godine, a za sekciju jedan da bude gotova u novembru“, rekao je Šurlan.

„Infrastruktura železnice Srbije“, zajedno sa ministarstvima građevinarstva i finansija, za radove na toj pruzi, obezbediće 2,75 milijardi evra, kroz kredite Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za razvoj (EBRD), pri čemu je EU na taj projekat dala 600 miliona evra granta.

„Infrastruktura železnice Srbije“ je, kako je naveo, u 2023. izvela radove u vrednosti od približno milijardu i po evra. Šurlan je rekao da su dobili sredstva za projekte čije će izvođenje u narednih pet do šest godina, kompletno unaprediti mrežu srpskih železnica, a čija je ukupna vrednost pet do šest miijardi evra.

On je naglasio da će do kraja ove godine biti završena brza pruga od Novog Sada do Subotice kao i da je plan da se završi rekonstrukcija pruge Niš -Brestovac.

Prema njegovim rečima, ugovoreni su i radovi na pruzi od Sićeva do Dimitrovgrada, dok EU, Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj finansiraju projekat obilaznice oko Niša kao i „Lot 2“ pruge Stalać – Đunis.

Kroz Western Balkans Infrastructure Framework finansira se projektovanje četiri projekta – pruge Beograd – Šid, Niš – Preševo od 140 kilometara, Stalać – Kraljevo – Rudnica i na kraju prugu Batajnica – Ostružnica, koja će biti pruga za teretni saobraćaj, kako bi se izbegao prolazak teretnih vozova kroz sam Beograd.

„Iz budžeta Srbije finansirano je projektovanje dve regionalne pruge u Vojvodini, Pančevo – Zrenjanin – Subotica i Vrbas – Sombor, čijom izgradnjom će se rasteretiti buduća brza pruga od Beograda do Subotice“, rekao je Šurlan Večernjim novostima i istakao da će Svetska banka finansirati i projektovanje pruge Pančevo – Vršac, kao i da se očekuje da to uradi i kod pruge Ruma – Šabac – Loznica.

  • SABRINA

    11.1.2024 #1 Author

    Drago mi je da se ozbiljnije radi na infrastrukturi železničkog saobraćaja.

    Odgovori

  • PIKSI

    13.1.2024 #3 Author

    Odlican projekat znacice puno

    Odgovori

  • SUNCICA

    14.1.2024 #4 Author

    Super za nase firme, bice posla

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...