Planirana velika ulaganja u nove vozove

Slovenačke železnice prošle godine prevezle 15 miliona putnika

BiznisRegionVesti

9.1.2024 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Slovenačke železnice prošle godine prevezle 15 miliona putnika Slovenačke železnice prošle godine prevezle 15 miliona putnika
Broj putnika u vozovima Slovenačkih železnica ponovo raste, prošle godine ih je bilo više od 15 miliona. Razloge za rast kompanije vide u popuštanju... Slovenačke železnice prošle godine prevezle 15 miliona putnika

Broj putnika u vozovima Slovenačkih železnica ponovo raste, prošle godine ih je bilo više od 15 miliona.

Razloge za rast kompanije vide u popuštanju mera nakon pandemije, novim vozovima i povoljnim ponudama. Do 2028. godine planirano je da broj prevezenih putnika bude 25 miliona.

Već 2022. godine, kada je porastao za više od četvrtine, broj putnika je premašio onaj iz 2019. godine, odnosno pre pandemije virusa Covid-19. Povećano je interesovanje za putovanje vozom u domaćem i međunarodnom saobraćaju, saopštile su Slovenačke železnice, prenosi Seebiz.

Između ostalog, privukli su mnogo novih putnika sa 52 nove vozne garniture, od kojih su poslednju preuzeli u septembru 2022. Na ovaj način su uspeli delimično da prošire ponudu, a za to će imati još više mogućnosti uz dodatnu vozove koje su naručili prošlog juna.

Prvi od naručenih 20 dodatnih putničkih kompleta stiže 2025. godine i očekuje se da će značajno poboljšati kvalitet prevoza na neelektrifikovanim linijama. U 2026. godini očekuju se još četiri lokomotive i 20 vagona, što će dati značajan doprinos ponudi u međunarodnom saobraćaju.

U Slovenačkim železnicama žele i više ulaganja, dogradnju i elektrifikaciju regionalnih železnica, poput Kamniške i Dolenjske, kao i nekih drugih.

Veoma važnu ulogu vide i u Ljubljanskom turističkom centru, čiji je prostor počeo da se renovira prošle nedelje, a očekuje se da će biti izgrađen do 2026. godine.

U cilju daljeg povećanja broja putnika na železnici, smatraju važnim da ponude komplementarne usluge. Tako se, zajedno sa raznim partnerima, usluge putničkog železničkog prevoza nadograđuju u kompletnu uslugu prevoza “Od kuće do destinacije”.

Takođe, na većim železničkim stanicama putnici već imaju mogućnost iznajmljivanja bicikala, korišćenje ostave za bicikle i parkinga za bicikle. Ljubljana učestvuje i u pilot projektu u kojem putnici po dolasku vozom mogu da nastave putovanje u električnim automobilima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...