Realan rizik od deindustrijalizacije

Snižavanje cena gasa i ublažavanje regulativa neophodno za opstanak kompanija u Evropi

EUPoslovanjeU fokusu

13.3.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Snižavanje cena gasa i ublažavanje regulativa neophodno za opstanak kompanija u Evropi Snižavanje cena gasa i ublažavanje regulativa neophodno za opstanak kompanija u Evropi
Evropska unija će morati hitno da snizi cene energenata i izmeni stroge regulative kako bi sprečila odlazak kompanija, navode iz BusinessEurope, dok Brisel priprema... Snižavanje cena gasa i ublažavanje regulativa neophodno za opstanak kompanija u Evropi

Evropska unija će morati hitno da snizi cene energenata i izmeni stroge regulative kako bi sprečila odlazak kompanija, navode iz BusinessEurope, dok Brisel priprema planove za stimulisanje zelene ekonomije.

Evropska unija pokušava da Evropu učini atraktivnijom za kompanije koje bi možda više privukle velikodušne subvencije Sjedinjenih Američkih Država i Kine, kao i niži energetski troškovi, prenosi Business Times, pozivajući se na AFP.

Ove nedelje Evropska komisija će predstaviti planove za reformisanje evropskog tržišta električne energije, kojima bi podstakla zelenu tranziciju i garantovala nabavku najvažnijih sirovih materijala.

Međutim, BusinessEurope, glavna grupa biznis lobista u Evropskoj uniji, navodi da su ti napori nedovoljni i suviše spori.

“U Evropi postoji realan rizik od deindustrializacije”, rekao je Markus Bejrer (Markus Beyrer), generalni direktor grupe BusinessEurope.

Mnoge kompanije već “delimično ili potpuno premeštaju svoju proizvodnju van Evrope“, saopšteno je iz evropske poslovne grupe, koja predstavlja udruženja poslodavaca iz 35 zemalja.

EK je u četvrtak donela odluku o ublažavanju regulativa o državnoj pomoći za kompanije u sektorima koji pomažu u smanjenju emisije ugljenika.

BusinessEurope je, međutim, pozvao da se ti napori prošire, uključujući smanjenje poreza na energiju i njihovo održavanje na niskom nivou kako bi se smanjili računi preduzeća.

“Kreatore politike ne bi trebalo da zavara opadanje cena energije“, rekao je Bejrer i dodao da će one za evropske biznise i dalje biti veće nego za njihove najvažnije konkurente.

Bejrer je takođe ukazao na strožu regulativu kao jedan od glavnih problema pored visokih cena energije.

“Regulatorni teret” tera kompanije i investicije sa kontinenta i “šteti Evropi“ kao mestu za poslovanje, upozorio je on.

  • TATJANA

    15.3.2023 #1 Author

    Zbog povećanja cene gasa sve je otišlo nizbrdo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...