Kriza preti globalnom bankarskom sektoru

Visoki troškovi zaduživanja ugrožavaju likvidnost

BankeEUSvetVesti

10.3.2023 13:47 Autor: Vladimir Jokanović 0

Visoki troškovi zaduživanja ugrožavaju likvidnost Visoki troškovi zaduživanja ugrožavaju likvidnost
Akcije evropskih banaka oslabile su u petak najviše od sredine decembra, nakon pada američkih akcija usled zabrinutosti za likvidnost u bankarskom sektoru. Bankarski sektor,... Visoki troškovi zaduživanja ugrožavaju likvidnost

Akcije evropskih banaka oslabile su u petak najviše od sredine decembra, nakon pada američkih akcija usled zabrinutosti za likvidnost u bankarskom sektoru. Bankarski sektor, koji je predvodio rast evropskih akcija od kraja septembra, pao je za 4,9 odsto, što je najviše od juna.

Panevropski indeks Stoxx 600 oslabio je u petak za 1,7 odsto, nakon što je njujorški S&P 500 u četvrtak oslabio najviše u poslednje dve nedelje, prenosi Bloomberg. Finansijska grupa SVB iz Silicijumske doline podstakla je globalni pad akcija, jer je potonula u pokušaju da ojača svoju kapitalnu poziciju posle gubitka u svom portfelju hartija od vrednosti, a nemački kreditor Dutsche Bank našao se pod velikim pritiskom.

Analitičari navode sa su problemi u SVB delovali poput hladnog tuša, a budući da je Fed potvrdio nameru bržeg povećanja kamatnih stopa, stvoren je potencijal za „veoma nesrećno tržište akcija“. SVB, partner u američkom tehnološkom sektoru izgubila je 1,8 milijardi dolara u prodaju paketa obveznica kako bi zadovoljio zahteve štediša za gotovinom.

Američki pad podstakao je nastavak ovonedeljnog pada evropskih akcija, koji je izazvan zabrinutošću da bi centralne banke mogle duže da zadrže visoke kamatne stope, jer inflacija ostaje povišena. Evropski bankarski indeks STOXX pao je za više od četiri odsto, dok su akcije HSCB oslabile za 4,5 odsto, a akcije Deutsche Bank za 7,9 procenata. Akcije italijanskih banaka UniCredit i Intesa takođe su naglo pale.

Iako većina stručnjaka nije videla sistemsku pretnju globalnom bankarskom sistemu, osetili su se negativni efekti viših kamatnih stopa centralne banke SAD na zajmodavce. Globalni troškovi zaduživanja porasli su prošle godine najbržim tempom u poslednjim decenijama, nakon što je Fed podigao kamatne stope sa nule na 450 baznih poena (4,5 odsto), a Evropska centralna banka za 300 baznih poena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...