Hrvatska stala uz Francusku

Subvencije za elektrane i dalje izazivaju podele u EU

EU

4.10.2023 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Subvencije za elektrane i dalje izazivaju podele u EU Subvencije za elektrane i dalje izazivaju podele u EU
Hrvatska je u grupi zemalja EU koje, predvođene Francuskom, eliminišu strožu kontrolu državnih subvencija za elektrane, navode izvori i dokument u koji je Reuters... Subvencije za elektrane i dalje izazivaju podele u EU

Hrvatska je u grupi zemalja EU koje, predvođene Francuskom, eliminišu strožu kontrolu državnih subvencija za elektrane, navode izvori i dokument u koji je Reuters imao uvid.

Francuska je predložila mogućnost kupovine struje iz elektrana na osnovu ugovora sa fiksnim cenama i uz državnu podršku, piše SEEbiz.

Nemačka predvodi grupu zemalja koje se zalažu za stroža pravila o državnoj pomoći, strahujući da bi ugovori sa fiksnom cenom za nuklearne elektrane pružili Francuskoj konkurentsku prednost i da bi Pariz prihode mogao da uloži kao podršku domaćoj industriji.

Španija, sadašnja predsedavajuća EU, sačinila je nekoliko kompromisnih predloga poslednjih meseci o reformi tržišta električne energije EU, uključujući strože propise o subvencijama i provere Brisela da li one narušavaju zajedničko tržište EU, kao i ovlašćenja Komisije za intervenciju.

Francuska je, pak, uz podršku Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Poljske, Rumunije, Slovačke i Slovenije, objavila novi predlog kojim predlaže izbacivanje zaštitnih mehanizama koje je skicirala Španija.

Nemačka posebno radi na svom predlogu, koji još nije predstavila Španiji.

„Ne možemo tražiti od Francuske da uskrati potrošačima prednosti (energetskog) miksa, a ne možemo to učiniti ni drugim članicama Unije koje imaju nuklearna postrojenja. Naš predlog traži upravo suprotno“, rekao je zvaničnik francuskog ministarstva energetike.

Svaka zemlja članica bira svoj energetski miks i odgovorna je za tu odluku, a u francuskom slučaju društvo je izabralo nuklearnu energiju, naglašava neimenovani zvaničnik.

Diplomate EU su saopštile da su pregovori u ćorsokaku i da vreme ističe pošto je predlog reformi bio na dnevnom redu ministarskog sastanka zakazanog za 17. oktobar.

Madrid je prošle nedelje uvrstio na listu opciju potpunog uklanjanja iz reforme propisa o subvencijama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...