Nemačka na vrhu liste potrošača

Troškovi EU povezani sa energetskom krizom dostigli blizu 800 milijardi evra

EU

13.2.2023 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Troškovi EU povezani sa energetskom krizom dostigli blizu 800 milijardi evra Troškovi EU povezani sa energetskom krizom dostigli blizu 800 milijardi evra
Račun zemalja Evropske unije povezan sa merama zaštite domaćinstva i kompanije od rasta energetskih troškova porasla je na skoro 800 milijardi evra, saopštili su... Troškovi EU povezani sa energetskom krizom dostigli blizu 800 milijardi evra

Račun zemalja Evropske unije povezan sa merama zaštite domaćinstva i kompanije od rasta energetskih troškova porasla je na skoro 800 milijardi evra, saopštili su istraživači, zahtevajući od država da usmere svoju potrošnju na ublažavanje energetske krize. 

Zemlje EU namenile su 681 milijardu evra za troškove povezane sa energetskom krizom. Velika Britanija je izdvojila 103 milijarde evra, a Norveška 8,1 milijardu evra od septembra 2021. godine, navodi istraživačka organizacija Bruegel.

Ukupan iznos od 792 milijarde evra poredi se sa 706 milijardi evra u novembarskoj proceni istraživačke organizacije, dok zemlje nastavljaju da se suočavaju sa posledicama smanjenja uvoza ruskog gasa, piše Reuters.

Nemačka se nalazi na vrhu liste potrošača, sa izdvojenom svotom od blizu 270 milijardi evra. Velika Britanija, Italija i Francuska nalaze se odmah iza nje, iako je svaka od te tri države potrošila manje od 150 milijardi evra. Većina država EU potrošila su još manji deo tog iznosa.

Luksemburg, Danska i Nemačka imale su najveći trošak po glavi stanovnika. 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...