pomoć najugroženijim domaćinstvima

EU dostavila BiH na usvajanje Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške

EURegionVesti

7.2.2023 15:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EU dostavila BiH na usvajanje Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške EU dostavila BiH na usvajanje Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške
Evropska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrednosti od 70 miliona evra, saopštila je u... EU dostavila BiH na usvajanje Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške

Evropska komisija potpisala je i dostavila Bosni i Hercegovini Sporazum o finansiranju paketa energetske podrške u vrednosti od 70 miliona evra, saopštila je u utorak Delegacija EU u BiH.

Putem tog paketa će se pružiti pomoć najugroženijim domaćinstvima u BiH u suočavanju sa rastućim cenama i obezbediti podrška energetskoj tranziciji, navedeno je u saopštenju, prenela je Beta.

Dodaje se da je za prvu tranšu dodeljenih sredstava od oko 63 miliona evra potrebno da sporazum usvoji i potpiše Savet ministara BiH.

„Pre nego što sredstva budu isplaćena, očekuje se da BiH dobije pozitivnu ocenu Evropske komisije o napretku u sprovođenju i Akcionog plana, koji je Savet ministara BiH usvojio 22. decembra 2022. godine“, naglasila je delegacija EU u BiH.

U tom akcionom planu navedene su mere koje će domaće vlasti primeniti kako bi iskoristile sredstva iz paketa energetske podrške i omogućile energetsku tranziciju zemlje.

Foto: Freepik.com

„Agresorski rat Rusije na Ukrajinu doveo je do značajnog povećanja cena za domaćinstva, uključujući račune za energente. Evropska unija je odani prijatelj i partner BiH, a „paket energetske podrške osmišljen je da pomogne zemlji u suočavanju sa trenutnim izazovima“, izjavio je šef Delegacije EU u BIH, navodi se u saopštenju.

Još je istaknuto da će najugroženije porodice dobiti više od dve trećine svih sredstava dodeljenih BiH, dok će ostatak ići na poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru, što predstavlja investiciju u budućnost i donosi dodatne uštede.

Od 70 miliona evra trenutne pomoći dodeljenih BiH, 50 miliona evra namenjeno za ublažavanje efekata visokih cena, a najugroženije porodice trebalo bi da dobiju novčanu isplatu putem institucija socijalne zaštite u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu.

Dodatnih 10 miliona evra biće isplaćeno za poboljšanje energetske efikasnosti 4.000 stambenih zgrada, dok je još 10 miliona evra namenjeno za oko 400 mikro, malih i srednjih preduzeća, koja se suočavaju s izazovima usled energetske krize.

Paket energetske podrške Zapadnom Balkanu najavila je predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen (fon der Leyen) tokom svoje posete regionu u oktobru 2022. godine.

Njime se za region izdvaja ukupno milijardu evra i to pola milijarde evra trenutne pomoći i pola milijarde srednjoročne i dugoročne podrške.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...