čeka se usvajanje odluke evropskog saveta

EU postigla dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata

EU

4.2.2023 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EU postigla dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata EU postigla dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata
Evropska unija (EU) postigla je dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata, saopštilo je švedsko predsedništvo EU, dva dana pre početka embarga EU na... EU postigla dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata

Evropska unija (EU) postigla je dogovor o ograničenju cena ruskih naftnih derivata, saopštilo je švedsko predsedništvo EU, dva dana pre početka embarga EU na te proizvode koji se izvoze morem.

„Ambasadori EU u petak su odobrili gornju granicu cena ruskih naftnih derivata pre nego što to konačno usvoji Evropski savet“, saopštili su švedski zvaničnici i dodali da je to „važan dogovor koji je deo kontinuiranog odgovora EU i njenih partnera na ruski agresorski rat protiv Ukrajine“, prenosi Beta.

Prema evropskim diplomatama, dogovor uključuje gornju cenu od 100 dolara po barelu za skuplje proizvode kao što je dizel, kao i 45 evra po barelu za manje rafinisane proizvode kao što je mazut.

Taj dogovor je u skladu sa predlozima Evropske komisije, a te cene se odnose na ruske naftne derivate koji se transportuju brodovima EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) rekla je da treba nastaviti pritisak na Rusiju kako bi imala manje prihoda da finansira rat u Ukrajini.

Ona je dodala da u nedelju stupa na snagu embargo na ruske naftne derivate koji se izvoze morem.

  • LIMUN ŽUT

    5.2.2023 #1 Author

    Ako uspeli da se dogovore oko derivata, to je znak da će i na drugim frontovima dogovor biti postignut.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...