rashodi porasli jedan odsto bdp na 50,5 procenata

Rekordno visoke cene energije povećale budžetski deficit evrozone

EU

23.1.2023 14:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordno visoke cene energije povećale budžetski deficit evrozone Rekordno visoke cene energije povećale budžetski deficit evrozone
Budžetski deficit evrozone naglo se povećao nakon što su vlade pojačale napore da zaštite potrošače i preduzeća od rekordno visokih cena energije, pokazali su... Rekordno visoke cene energije povećale budžetski deficit evrozone

Budžetski deficit evrozone naglo se povećao nakon što su vlade pojačale napore da zaštite potrošače i preduzeća od rekordno visokih cena energije, pokazali su zvanični podaci u ponedeljak.

U trećem kvartalu 2022. godine deficit na opštem nivou vlada evrozone porastao je na 3,3 odsto bruto domaćeg proizvoda sa dva procenta u prethodnom kvartalu, saopštio je Eurostat, a preneo Financial Times.

„Mere za ublažavanje uticaja visokih cena energije počele su da imaju snažniji uticaj na državni bilans u trećem kvartalu 2022. godine, a većina država članica nastavila je da beleži državni deficit“, navodi Eurostat.

Evropske veleprodajne cene gasa porasle su na rekordno visok nivo u avgustu nakon ruske invazije na Ukrajinu. To je podiglo energetsku inflaciju evrozone na vrhunac od 41,5 odsto u oktobru.

Vlade su reagovale raznim merama, od smanjenja poreza na gorivo do subvencija, kako bi ublažile udar na ekonomiju.

U Nemačkoj, gde su mere bile posebno izdašne, deficit se povećao na 3,8 odsto u trećem kvartalu 2022. godine sa 1,1 odsto u prethodna tri meseca.

Odražavajući mere podrške, vladini rashodi evrozone porasli su za jedan procenat BDP-a na 50,5 procenata. Istovremeno, državni prihodi su blago opali kao rezultat usporavanja ekonomije.

Odvojeni podaci Eurostata, takođe objavljeni u ponedeljak, pokazuju da je u trećem tromesečju javni dug u odnosu na BDP bio 178 odsto u Grčkoj i 145 odsto u Italiji, najviši u regionu i znatno iznad 93 odsto u evrozoni.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...