Najveći pad turističkih dolazaka beleže baltičke i istočnoevropske zemlje

U Pragu održana Generalna skupština Evropske komisije za putovanja

BiznisEUTurizam

18.11.2022 10:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Pragu održana Generalna skupština Evropske komisije za putovanja U Pragu održana Generalna skupština Evropske komisije za putovanja
Turizam u Evropi je uspešno izdržao još jedno izazovno leto, ali će neizvesna zima, recesija koja se nazire i sve veća inflacija imati uticaj... U Pragu održana Generalna skupština Evropske komisije za putovanja

Turizam u Evropi je uspešno izdržao još jedno izazovno leto, ali će neizvesna zima, recesija koja se nazire i sve veća inflacija imati uticaj na potrošnju i turističku potražnju, ocenjeno je na sednici Generalne skupštine Evropske komisije za putovanja (ETC).

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore (NTO) učestvovala je u radu te sednice u Pragu, koja je održana paralelno sa Evropskim turističkim forumom, u organizaciji češkog predsedavanja Savetom Evropske unije (EU), prenosi agencija Mina.

Kako je saopšteno iz NTO, sednicu kojoj je prisustvovalo više od 30 predstavnika zemalja članica, otvorio je predsednik Evropske komisije za putovanja Luis Araužo (Luís Araújo), koji se zahvalio predstavnicima Češke kao domaćinima sednice i istakao da mu je čast što su se u Pragu zajedno okupili najveći stručnjaci iz oblasti turizma.

„U ETC-u smo posvećeni tome da osiguramo da evropski sektor putovanja uspešno prebrodi globalne uticaje u ovoj godini. Tokom pandemije, turistički sektor se pokazao kao otporan i veoma prilagodljiv. Iako se suočava sa novim izazovima, uveren sam da će evropski turizam nastaviti da se razvija, prihvatajući nova održiva i digitalna rešenja za putovanja“, rekao je Araužo.

Jan Herget, izvršni direktor češke turističke organizacije CzechTourism, saopštio je da je Evropa bezbedno mesto za turiste, kao i da je Češka otvorena za partnerstva u prevazilaženju brojnih izazova sa kojima se turizam susreće u poslednje vreme.

Prema podacima ETC, turizam u Evropi je uspešno izdržao još jedno izazovno leto, imajući u vidu da su inflacija i nedostatak radne snage pretili da ugroze oporavak ovog sektora.

Avio-kompanije su dobro poslovale, a broj letova u avgustu niži je samo 11 odsto u odnosu na 2019. godinu. Ohrabrujući podaci ukazuju na pozitivne trendove do kraja tekuće godine, a očekuje se da će u Evropi biti ostvareno blizu 75 odsto dolazaka u odnosu na 2019.

Istovremeno, neizvesna zima, recesija koja se nazire i sve veća inflacija širom Evrope imaće uticaj na potrošnju i turističku potražnju. Očekuje se da će se time potpuni oporavak samo odložiti, ali se neće prekinuti.

„Tokom diskusije, ocenjeno je da je sukob u Ukrajini izazvao neujednačen oporavak turizma širom Evrope. Najveći pad turističkih dolazaka, od oko 40 odsto u odnosu na 2019. godinu, beleže baltičke i zemlje istočne Evrope koje se graniče sa Rusijom ili Ukrajinom“, dodaje se u saopštenju.

Sednici je prvi put, kao nova članica ETC, prisustvovala predstavnica iz Ukrajine.

Pored toga što su ekonomski i geopolitički rizici bili glavna tema sednice, posebna pažnja bila je posvećena najnovijim trendovima u turizmu, koje su predstavili pridruženi partneri ETC, uključujući Airbnb, Google, Crowdriff, Sojern i Expedia.

  • Anna

    18.11.2022 #1 Author

    Sve je teže putovati negde, ali nije neizvodljivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...