U Srbiji pod organskom proizvodnjom manje od jedan odsto poljoprivrednih površina
AgrobiznisAnalizaBiznisEUU fokusu
25.2.2022 10:02 Autor: Julijana Vincan 12
Površine koje se koriste za organsku poljoprivrednu proizvodnju u Evropskoj uniji nastavljaju da se povećavaju. To pokazuju i podaci iz istraživanja koje je sproveo Zavod za statistiku EU (Eurostat), po kojem je organska proizvodnja u 2020. godini obuhvatala 14,7 miliona hektara, što je rast od 56 odsto u odnosu na 9,5 miliona hektara iz 2012. godine.
Inače, od svih površina koje su u EU korišćene u poljoprivredne svrhe (KPP) tokom 2020. godine organska proizvodnja je zauzimala 9,1 procenat.
Između 2012. i 2020. godine, kako pokazuju podaci Eurostata, udeo poljoprivrednih površina koje se koriste za organsku poljoprivredu povećao se u svim državama članicama EU, osim u Poljskoj.
U 2020. godini najveći udeo u ukupnim korišćenim poljoprivrednim površinama (KPP) za organske svrhe bio je u Austriji (25 odsto), Estoniji (22 procenta) i Švedskoj (20 odsto). Nasuprot tome, udeo organske poljoprivrede bio je ispod pet procenata u osam država članica EU, sa najnižim udelima u Irskoj i Malti.
Izvoz organskih proizvoda iz Srbije dostigao rekordnih 37 miliona evra
Iz Srbije je 2020. godine izvezeno organskih proizvoda u vrednosti od 37 miliona evra, sedam miliona evra više nego godinu pre, pokazuju podaci Nacionalnog udruženja za razvoj organske proizvodnje „Serbia Organica“.
„Ovo je najveći skok od kada se prate podaci 2018. godine. Svake godine izvoz je rastao za 1,5 do dva milona evra, a prvi put da je porastao za više od sedam miliona evra“, izjavila je za Betu generalna sekretarka udruženja Ivana Simić.
Ona je istakla da se najviše organskih proizvoda iz Srbije izvozi u EU, više od 85 odsto, a sledi tržište SAD. Kada je reč o EU, od celokupnog izvoza Nemačka obuhvata više od trećine, a zatim slede ostali najveći domaći partneri – Holandija, Italija i Francuska.
Pročitajte još:
„Prema podacima iz 2019. godine, u Srbiji je bilo nešto više od 22.000 hektara pod organskom proizvodnjom, što uključuje i površine u periodu konverzije, kao i one koje imaju pun status organskih. U Srbiji su površine pod organskom proizvodnjom, ako ih merimo sa ukupnim poljoprivrednim površinama, još uvek jako male. One nisu dosegle ni jedan procenat, već čine 0,60 odsto“, naglasila je Simić.
Prema njenim rečima, uočljiv je i trend rasta broja organskih proizvođača u prethodnoj deceniji, tako da ih je u 2019. godini bilo oko 6.500. U Srbiji se najviše proizvodi organsko voće, pre svega bobičasto, odnosno maline, kupine, borovnice, a sledi proizvodnja žitarica.
Milovan94
25.2.2022 #1 AuthorTo je baš malo, mora se nešto uraditi kako bi se povećala organska proizvodnja
Emilija
25.2.2022 #2 AuthorSteta,toliko plodnog zemljista u Srbiji
LIMUN ŽUT
27.2.2022 #3 AuthorA svaka druga piljarnica je „bio“.
GOCA BG
25.2.2022 #4 AuthorTuzno sto se moze ali se nece…
TINA
25.2.2022 #5 AuthorIznenadjena sam tim podatkom.
BIJUTI27
25.2.2022 #6 AuthorRaste u korov silna plodna zemlja.
DANIJELA
25.2.2022 #7 AuthorOrganska proizvodnja na organskom zemljistu i organskom vazduhu, sigurno.
Dzebac
25.2.2022 #8 AuthorAko nastavimo u ovoj meri da zagadjujemo našu zemlju, nećemo imati ni to.. Organska proizvodnja je budućnost!
DANA
25.2.2022 #9 AuthorStara planina,polja aronije,organsko,nema kupca…
STRAHINJA
26.2.2022 #10 AuthorPa dobro i ovo je korektno
Maša
27.2.2022 #11 AuthorPitanje je da li je vise ista organsko
BOLEK
2.4.2022 #12 AuthorTreba se povecati zasad