UKIDANJE VANREDNIH MERA BEZ REZULTATA Promet na malo sve lošiji u Evrozoni

EUVesti

3.9.2020 13:57 Autor: Julijana Vincan 0

UKIDANJE VANREDNIH MERA BEZ REZULTATA Promet na malo sve lošiji u Evrozoni UKIDANJE VANREDNIH MERA BEZ REZULTATA Promet na malo sve lošiji u Evrozoni
Promet u trgovini na malo u Evrozoni pao je u julu u odnosu na prethodni mesec, uprkos ukidanju vanrednih mera. Do pada je došlo suprotno... UKIDANJE VANREDNIH MERA BEZ REZULTATA Promet na malo sve lošiji u Evrozoni

Promet u trgovini na malo u Evrozoni pao je u julu u odnosu na prethodni mesec, uprkos ukidanju vanrednih mera. Do pada je došlo suprotno očekivanjima analitičara, koji su predviđali rast maloprodaje, pokazuju najnoviji statistički podaci.

Prodaja na malo pala je u 19 zemalja zone evra za 1,3 odsto na mesečnom nivou, kao i 0,4 procenta na međugodišnjem nivou, saopštio je Zavod za statistiku Evropske unije (Eurostat).

Ekonomisti, koje je anketirala agencija Reuters, očekivali su da će maloprodaja porasti za 1,5 odsto na mesečnom i za 3,5 procenta na godišnjem nivou, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com

Prodaja hrane, pića i cigareta stagnirala je u julu u odnosu na prethodni mesec, dok je na godišnjem nivou bila veća za 1,5 procenta, podaci su Eurostata.

Julski promet neprehrambenih proizvoda, zabeležio je pad od 2,9 odsto na mesečnom nivou. U odnosu na isti mesec lane, povećan je za 0,5 odsto. 

Foto: Pixabay.com

Prodaja tekstila, odeće i obuće stropoštala se za 10,6 procenata u odnosu na jun i za čak 25,8 odsto u poređenju s julom 2019. godine.
 
Čak je i prodaja benzina, koja je u junu i maju beležila dvocifrenu stopu rasta na mesečnom nivou, u julu povećana za skromnih 4,3 procenta u odnosu na prethodni mesec.

Na godišnjem nivou pala je za 10,8 odsto, uprkos sezoni letnjih godišnjih odmora, kada je potražnja za gorivom uobičajeno velika. 
 

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...