Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad

Unesco preporučuje da se Venecija stavi na listu ugrožene baštine

EUKulturaLifestyle

1.8.2023 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Unesco preporučuje da se Venecija stavi na listu ugrožene baštine Unesco preporučuje da se Venecija stavi na listu ugrožene baštine
Eksperti Unescoa preporučili su da se Venecija i njen zaliv dodaju na listu Svetske baštine u opasnosti, jer Italija ne čini dovoljno da zaštiti... Unesco preporučuje da se Venecija stavi na listu ugrožene baštine

Eksperti Unescoa preporučili su da se Venecija i njen zaliv dodaju na listu Svetske baštine u opasnosti, jer Italija ne čini dovoljno da zaštiti grad od uticaja klimatskih promena i masovnog turizma.

Stručnjaci centra za svetsku baštinu pri organizaciji Unesco redovno pregledaju stanje 1.157 mesta Svetske kulturne agencije UN za kulturnu baštinu, a na sastanku u Rijadu u septembru, komitet 21 zemlje članice Unesca pregledaće više od 200 lokacija i odlučiti koje da dodaju na listu Svetske baštine u opasnosti, prenosi Reuters.

Za skoro deset od ovih lokacija, stručnjaci preporučuju da ih države članice stave na listu opasnosti, među kojima su već istorijski centar Odese u Ukrajini, grad Timbuktu u Maliju i nekoliko lokacija u Siriji, Iraku i Libiji.

Ostale lokacije koje se ove godine preporučuju za stavljanje na listu su gradovi Kijev i Lavov u Ukrajini.

„Rešavanje dugotrajnih, ali hitnih pitanja ometa nedostatak opšte zajedničke strateške vizije za dugoročno očuvanje imovine i niska efikasnost integrisanog koordinisanog upravljanja na svim nivoima zainteresovanih strana“, saopštio je Unesco.

Unesco je rekao da su korektivne mere koje je predložila italijanska država „trenutno nedovoljne i da treba da budu detaljnije“. Dodaje se da Italija „nije komunicirala na održiv i sadržajan način od svoje poslednje sednice Komiteta 2021. godine, kada je Unesco već zapretio da će Veneciju staviti na crnu listu“.

Agencija je saopštila da se nada da će „takvo upisivanje rezultirati većom posvećenošću i mobilizacijom“ lokalnih i nacionalnih aktera za rešavanje dugotrajnih pitanja.

Portparol venecijanske opštine rekao je za agenciju Reuters da će grad „pažljivo pročitati predloženu odluku koju je danas objavio Komitet za svetsku baštinu Unesca i da će o tome razgovarati sa vladom“.

Venecija, poznata po svojim kanalima i kulturnim znamenitostima, godinama se bori sa masovnim turizmom. Samo u jednom danu tokom karnevala 2019. godine u istorijskom centru se okupilo oko 193.000 posetilaca. Venecija se sprema da uvede naknadu za jednodnevne izletnike kako bi kontrolisala broj posetilaca, ali je ova odluka odložena zbog prigovora.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...