Popuštanje inflatornog pritiska u prvoj ekonomiji Evrope

Usporen rast proizvođačkih cena u Nemačkoj

BiznisEU

20.6.2023 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Usporen rast proizvođačkih cena u Nemačkoj Usporen rast proizvođačkih cena u Nemačkoj
Fabričke cene industrijske robe u Nemačkoj porasle su u maju po najsporijoj godišnjoj stopi za više od dve godine, što je znak da inflatorni... Usporen rast proizvođačkih cena u Nemačkoj

Fabričke cene industrijske robe u Nemačkoj porasle su u maju po najsporijoj godišnjoj stopi za više od dve godine, što je znak da inflatorni pritisci slabe u najvećoj evropskoj ekonomiji.

Podaci koje je objavio Savezni zavod za statistiku pokazuju da je cena nemačkih industrijskih proizvoda porasla za jedan odsto u maju u odnosu na isti mesec prošle godine, što je najsporiji rast od januara 2021. godine, prenosi Financial Times.

Pad veleprodajnih cena energije, metala i drveta uveliko je anulirao snažan porast cena ostalih proizvoda, kao što su hrana, mašine i nameštaj. Ne računajući energiju, indeks cena proizvođača porastao je za 3,2 odsto. Nemačke proizvođačke cene u maju u proseku su niže za 1,4 odsto u odnosu na april, što je dvostruko više od prognoza.

Proizvođačke cene smatraju se najavom kretanja troškova života. Ako proizvođači podignu ili snize svoje cene, to obično ima odloženi efekat na domaćinstva. Nemačka inflacija, usklađena u poređenju sa drugim zemljama EU pala je u maju na najniži nivo u poslednjih više od godinu dana, na 6,3 odsto.

Indeks cena proizvođača u Nemačkoj dostigao je maksimalnih 45,8 odsto na godišnjem nivou prošlog leta, a od tada je trend u opadanju. Nagli porast cena proizvodnje bio je izazvan ogromnim poskupljenjima energenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...