Prve posledice rata u Ukrajini

Proizvodnja u Nemačkoj poskupela 30,9 odsto

EUVesti

20.4.2022 10:57 Autor: Vladimir Jokanović 6

Proizvodnja u Nemačkoj poskupela 30,9 odsto Proizvodnja u Nemačkoj poskupela 30,9 odsto
Cene proizvodnje u Nemačkoj porasle su u martu za 30,9 odsto na godišnjem nivou, saopštio je u sredu Federalni zavod za statistiku (Destatis). Ovi... Proizvodnja u Nemačkoj poskupela 30,9 odsto

Cene proizvodnje u Nemačkoj porasle su u martu za 30,9 odsto na godišnjem nivou, saopštio je u sredu Federalni zavod za statistiku (Destatis). Ovi rezultati trebalo bi već da sadrže prve implikacije koje proizilaze iz rata u Ukrajini. Mart je bio šesti uzastopni mesec rasta cena proizvodnje u Nemačkoj.

Rast fabričkih troškova, koji se smatra ključnim faktorom formiranja potrošačkih cena, dostigao je najvišu vrednost od 1949. godine, otkako se beleže ovi podaci. Prema očekivanjim stručnjaka rast proizvodnih cena u martu trebalo je da bude 28,2 odsto, nakon što je u februaru dostigao 25,9 odsto na godišnjem nivou, prenosi Reuters.

Indeks proizvođačkih cena u Nemačkoj (u poenima)

Ipak, proizvođačke cene porasle su za 4,9 odsto u odnosu na prethodni mesec. Cene energije porasle su za 83,8 odsto u odnosu na mart 2021. godine. Glavni pokretač tog poskupljenja bio je snažan rast cena prirodnog gasa. Gas je poskupeo za 144,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Isključujući cene energije, cene proizvodnje porasle su za 14 odsto na godišnjem nivou.

Veći fabrički troškovi ukazuju na dodatne izazove za proizvođače i ukazuju na dalji rast potrošačkih cena jer neka preduzeća prebacuju svoje trošove na kupce. Inflacija potrošačkih cena porasla je na 7,3 odsto u martu, što je najviše od ujedinjenja Nemačke i najviše od 1981. godine u tadašnjoj Saveznoj Republici tokom prvog zalivskog rata između Irana i Iraka, prenosi Financial Times.

Povećanje cena proizvodnje odražava „prve posledice rata u Ukrajini“, ocenio je Destatis u svom izveštaju. Cena đubriva, čiji je veliki izvoznik Rusija, porasle su za 87 odsto, dok su značajno poskupele i sve vrste brašna. Međunarodni monetarni fond je snizio u utorak svoju prognozu ovogodišnjeg nemačkog ekonomskog rasta za 1,7 odsto. Za razliku od prethodne prognoze od 4,4 odsto sada se očekuje 2,7 procenata rasta BDP u Nemačkoj.

  • TATJANA

    20.4.2022 #1 Author

    Izborice se oni, jaki su

    Odgovori

  • Emilija

    20.4.2022 #3 Author

    Znqju oni sta rade

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.4.2022 #4 Author

    Kod njih nije sjajno kao i u ostalim evropskim zemljama,ali jake su to zemlje i naci ce nacin da stabilizuju stanje..

    Odgovori

  • STRELAC

    23.4.2022 #5 Author

    Kriza tek dolazi..

    Odgovori

  • MAJALG

    24.4.2022 #6 Author

    Sve je ovo uslovio rat u Ukrajini, i nestabilnost sa energentima, videcemo sta ce biti u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...