preliminarni podaci ukazuju da je zaduženje države 69,3 odsto BDP-a

Nemački dug drugu godinu zaredom prelazi granicu iz Mastrihta

EUVesti

31.3.2022 14:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Nemački dug drugu godinu zaredom prelazi granicu iz Mastrihta Nemački dug drugu godinu zaredom prelazi granicu iz Mastrihta
Nemački dug nastavio je da raste u drugoj godini pandemije korona virusa, iako nešto sporijim tempom nego 2020. godine, pokazuju podaci Bundesbanke. Javni dug... Nemački dug drugu godinu zaredom prelazi granicu iz Mastrihta

Nemački dug nastavio je da raste u drugoj godini pandemije korona virusa, iako nešto sporijim tempom nego 2020. godine, pokazuju podaci Bundesbanke.

Javni dug porastao je za dodatne 162 milijarde evra na ukupno 2,47 biliona evra u 2021. godini, saopštila je u četvrtak nemačka centralna banka, navodeći državnu pomoć zbog korona virusa kao glavni pokretač rasta, piše DPA.

Koeficijent duga – odnos duga prema ukupnoj nominalnoj ekonomskoj proizvodnji, odnosno bruto domaćem proizvodu (BDP) – porastao je za 0,6 poena na 69,3 odsto, prema preliminarnim podacima objavljenim u četvrtak. Ovo je bio drugi put zaredom da je Nemačka premašila 60-procentni standardodnosa duga prema BDP-u dogovoren evropskim ugovorima iz Mastrihta.

U sedam godina koje su prethodile pandemiji, odnos duga zemlje prema proizvodnji bio je u padu. Taj važni indikator je 2019. godine pao ispod granice od 60 odsto prvi put od 2002. godine.

Najveći nivo zaduženosti zabeležen je 2010. godine i iznosio je oko 82 odsto. U to vreme, savezna vlada je, između ostalog, potrošila milijarde evra na spasavanje banaka od posledica globalne ekonomske i finansijske krize.

Prošle godine, prema proračunima Saveznog zavoda za statistiku, savezne, državne i lokalne vlasti i sistem socijalnog osiguranja potrošili su 132,5 milijardi evra više nego što su primili.

  • Milovan94

    31.3.2022 #1 Author

    Sve države od kada je krenula korona a sada i kriza sa Ukrajinom, beleže rast javnog duga. Preopterećeni su budžeti pa su države primorane da pozajmljuju.

    Odgovori

    • DANIJELA

      31.3.2022 #2 Author

      Bas tako. Prosto nema resenja pa se trci po kredit.

      Odgovori

  • GOCA BG

    31.3.2022 #3 Author

    Opravdano kakva je situacija od korone pa do sada,mogu misliti koliko je u drugim slabijim zemljama…

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    31.3.2022 #4 Author

    Nemačka će ovo lako rešiti

    Odgovori

  • MARA

    1.4.2022 #5 Author

    Neka se ugledaju na nas malo 😊

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...