Zbog inflacije penzioneri neće osetiti rast naknada

Najveće povećanje penzija u Nemačkoj za poslednjih 40 godina

EUVesti

15.4.2022 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najveće povećanje penzija u Nemačkoj za poslednjih 40 godina Najveće povećanje penzija u Nemačkoj za poslednjih 40 godina
Nemački penzioneri dobili su najveće povećanje penzija u poslednjih 40 godina, koje je vlada najavila još prošle godine. Zeleno svetlo povećanju dala je koaliciona... Najveće povećanje penzija u Nemačkoj za poslednjih 40 godina

Nemački penzioneri dobili su najveće povećanje penzija u poslednjih 40 godina, koje je vlada najavila još prošle godine. Zeleno svetlo povećanju dala je koaliciona vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz), zbog rastuće inflacije.

Do povećanja je došlo i zato što prošle godine nekim penzionerima zbog pandemije i njenog uticaja na ekonomiju nisu povećane naknade, piše Deutsche Welle, a prenosi Poslovni dnevnik.

Penzije u saveznim pokrajinama u kojima prošle godine nije bilo povećanja, od 1. avgusta dobiće povećanje od 5,35 odsto, što je najveći rast od 1983. godine.

U saveznim pokrajinama na istoku države, gde je 2021. godine zabeležen blagi rast penzija od 0,72 odsto, penzije će porasti za 6,12 odsto.

“Zakonska naknada funkcioniše vrlo dobro uprkos izazovima sa kojima se trenutno suočavamo. Ovo su najveća povećanja penzija u poslednjih 30-ak godina”, rekao je nemački ministar rada Hubertus Hejl (Hubertus Heil).

Foto: Piaxabay.com

Rast cena u Nemačkoj je veliki, a vesti o povećanju penzija ostale su gotovo ispod “radara” zbog trenutne visoke stope inflacije u Nemačkoj. Ona je, naime, već u februaru iznosila 5,1 odsto, čak i pre stvarnog ekonomskog uticaja ruske invazije na Ukrajinu, čije su pak prognoze još neizvesne.

U martu je inflacija jurnula na 7,3 odsto na godišnjem nivou, što je najviše od ujedinjenja. Neki zbog toga smatraju da penzioneri povećanje penzija neće ni osetiti.

“Ovogodišnje relativno dobro povećanje potpuno je pojedeno rastom cena”, rekla je Ana Pjel (Ana Piel), članica uprave Nemačke konfederacije sindikata (DGB).

Nemačko udruženje Paritätische Gesamtverband saopštilo je da zbog inflacije penzioneri neće ni osetiti povećanje, naglasivši da će svako povećanje ove godine progutati troškovi života.

Nemačka vlada, ponovno će uvesti takozvani “faktor sustizanja” u penzioni sistem, koji bi omogućio da iduće povećanje penzija bude niže.

Tu meru je velika koaliciona vlada pod vođstvom kancelarke Angele Merkel stavila na čekanje 2018. godine. Svrha “faktora sustizanja” je da predstavlja “tampon zonu” za zaustavljanje preteranog povećanja penzija nakon razdoblja negativnog rasta plata.

  • MAJALG

    17.4.2022 #1 Author

    Ovo je prava ekonomija, kada najugrozenijima pomogne shodno inflaciji, tako to rade stabilne ekonomije.

    Odgovori

  • DANIJELA

    17.4.2022 #2 Author

    Sada mogu ponovo da putuju po svetu…😀

    Odgovori

  • FRUIT04

    17.4.2022 #3 Author

    Penzioneri su buducnost izgleda I u Nemackoj

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...