inflacija i dalje znatno iznad cilja Evropske centralne banke

Usporio pad ekonomske aktivnosti u evrozoni u septembru

EU

23.9.2023 11:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Usporio pad ekonomske aktivnosti u evrozoni u septembru Usporio pad ekonomske aktivnosti u evrozoni u septembru
Ekonomska aktivnost u evrozoni u septembru je ojačala, ali je primetan pad u uslužnoj delatnosti. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa 46,7 bodova... Usporio pad ekonomske aktivnosti u evrozoni u septembru

Ekonomska aktivnost u evrozoni u septembru je ojačala, ali je primetan pad u uslužnoj delatnosti. Indeks menadžera nabavke (PMI) porastao je sa 46,7 bodova u avgustu na 47,1 bod, prema istraživanju S&P Globala.

PMI vrednost iznad 50 bodova označava rast aktivnosti, a ispod 50 pad, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Podaci iz istraživanja, koje je sažela francuska novinska agencija AFP, takođe pokazuju drugi uzastopni mesečni pad aktivnosti u uslužnoj delatnosti.

Uprkos „tmurnoj slici“ koju PMI pokazuje za usluge, glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke, Sajrus de la Rubia (Cyrus de la Rubia), smatra da sve nije tako loše. Pritom je istaknuo činjenicu da su firme u septembru zapošljavale nešto više nego mesec ranije.

Privreda evrozone ima problema otkako je Rusija napala Ukrajinu prošlog februara. Na račun rata naglo su porasle cene energenata, što je dovelo do visoke inflacije.

Iako je privreda prebrodila krizu bolje od očekivanog i troškovi energije su blago pali, inflacija je i dalje znatno iznad cilja Evropske centralne banke od dva odsto, a domaćinstva osećaju pritisak zbog viših cena hrane i pića, navodi AFP.

Ranije ovog meseca Evropska komisija snizila je ekonomsku prognozu za evrozonu za ovu i narednu godinu. Očekuje se da će bruto domaći proizvod (BDP) ove godine porasti 0,8 odsto, a naredne 1,3 odsto.

  • BLIZANAC

    24.9.2023 #1 Author

    Tek će usporiti kakvo nam vreme dolazi

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.9.2023 #2 Author

    Sve je do te mere nestabilno,da bilo kakve prognoze ne mogu da se preciziraju…

    Odgovori

  • GAGA

    24.9.2023 #3 Author

    A tek vreme koje dolazi..

    Odgovori

  • CIGI

    24.9.2023 #4 Author

    Sve je nestabilno, vise ni nasta ne moze sa se racuna.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...