vodeća ekonomija evrozone znatno zaostaje za inovacijama u ovim oblastima

Veća ulaganja u medicinska istraživanja i farmaciju u Nemačkoj

EUU fokusu

1.12.2023 18:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Veća ulaganja u medicinska istraživanja i farmaciju u Nemačkoj Veća ulaganja u medicinska istraživanja i farmaciju u Nemačkoj
Nemačka planira da značajno unapredi medicinska istraživanja za jaču borbu protiv raka, infekcija i drugih teških bolesti, najavio je ministar zdravlja u ovoj zemlji,... Veća ulaganja u medicinska istraživanja i farmaciju u Nemačkoj

Nemačka planira da značajno unapredi medicinska istraživanja za jaču borbu protiv raka, infekcija i drugih teških bolesti, najavio je ministar zdravlja u ovoj zemlji, Karl Lauterbah (Karl Lauterbach).

Zakon o medicinskim istraživanjima treba da se usvoji još pre Božića, prenela je ministrove reči agencija DPA.

Nemačka je poslednjih godina u farmaceutskim inovacijama znatno zaostala. Tako u Velikoj Britaniji ima 10 puta više patenata i 20 puta više proizvodnih pogona nego u Nemačkoj.

Sada je cilj, prema rečima Lauterbaha, da se Nemačka „reindustrijalizuje“ u ovoj oblasti. „Tu smo omanuli“, dodao je ministar. Više istraživanja treba u Nemačkoj kasnije da omogući i veću proizvodnju novih lekova. „Tamo gde ima istraživanja, odvija se i proizvodnja“, rekao je Lauterbah.

Zakon donosi čitav niz novina i, dodao je, „hvatanje u korak“ sa kliničkim studijama. Konkretno, planira se smanjenje birokratije, pa će tako neke kliničke studije morati da se prijave samo u Saveznom institutu za lekove i medicinska sredstva (BfArM).

Izdavanje dozvola treba da se završava za najviše 25 dana. Posebno se predviđaju jednostavniji obavezni testovi o pitanjima etike, zaštite od zračenja i zaštite podataka. Plan je i da istraživači imaju veći pristup zdravstvenim podacima.

Ministarstvo zdravlja u strateškom dokumentu navodi da „instrumente ciljanog finansiranja“ treba koristiti i za otvaranje novih proizvodnih pogona.

Na primer, planiraju se poreske olakšice za startapove. Lauterbah je u tom smislu optimista, uprkos trenutnoj budžetskoj krizi.

Planovi za jačanje farmacije rezultat su takozvanog farmaceutskog samita sa kancelarom Olafom Šolcom (Olaf Scholz), koji je bio u četvrtak. Samitu su, pored zvaničnika, prisustvovali i najviši predstavnici farmaceutske industrije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...