Nemačka kompanija prati potražnju za električnim automobilima

Volkswagen snižava ciljeve u proizvodnji baterija

AutomobiliEULifestyle

23.8.2024 14:24 Autor: Vladimir Jokanović 0

Volkswagen snižava ciljeve u proizvodnji baterija Volkswagen snižava ciljeve u proizvodnji baterija
Cilj Volkswagena da izgradi kapacitet baterija od 200 gigavat-sati do 2030. godine nije „uklesan u kamenu“, i proizvođač automobila će pratiti kako se razvija... Volkswagen snižava ciljeve u proizvodnji baterija

Cilj Volkswagena da izgradi kapacitet baterija od 200 gigavat-sati do 2030. godine nije „uklesan u kamenu“, i proizvođač automobila će pratiti kako se razvija potražnja za električnim vozilima (EV), rekao je u petak šef za baterije ove kompanije nemačkim novinama.

„Naš cilj je realističan, ali nije uklesan u kamenu. Izgradnja fabrika za proizvodnju baterijskih ćelija nije sama sebi svrha. Proširenje fabrika će zavisiti od toga kako se razvija tržište električnih automobila,“ rekao je Tomas Šmal (Thomas Schmall) prema unapred objavljenim delovima intervjua, koji će u celosti biti objavljen u nedelju u novinama Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, prenosi Reuters.

Kompanija Volkswagen najavila je 2021. godine da želi da izgradi do 240 gigavat-sati kapaciteta baterija do 2030. godine, od čega bi 200 gigavat-sati izgradila njena podružnica za proizvodnju baterija PowerCo. Planirano je otvaranje šest fabrika u Evropi do kraja decenije.

Međutim, Šmal je više puta od tada preispitivao taj cilj, ostavljajući otvoreno pitanje da li će proizvođač automobila izgraditi dodatne fabrike, uključujući onu koju je razmatrao u istočnoj Evropi, ili proširiti postojeće.

Tri najavljene fabrike PowerCo, u španskoj Valensiji, kanadskom Ontariju i nemačkom Salcgiteru, imaju kombinovani kapacitet do 170 gigavat-sati. Fabrike u Španiji i Kanadi mogle bi da budu proširene, ali ostaje da se vidi da li će proizvođač automobila to i učiniti, rekao je Šmal, ne navodeći detalje o tome kada će odluka biti doneta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.