Naglo slabljenje potražnje za električnim automobilima

Pad prodaje EV modela Volkswagena u Evropi za 24 odsto

AutomobiliEUFirme u fokusuLifestyle

11.4.2024 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pad prodaje EV modela Volkswagena u Evropi za 24 odsto Pad prodaje EV modela Volkswagena u Evropi za 24 odsto
Kompanija Volkswagen prijavila je neočekivano snažan rast prodaje električnih i klasičnih automobila u Kini u prvom tromesečju tekuće godine zahvaljujući sniženju cena, dok su... Pad prodaje EV modela Volkswagena u Evropi za 24 odsto

Kompanija Volkswagen prijavila je neočekivano snažan rast prodaje električnih i klasičnih automobila u Kini u prvom tromesečju tekuće godine zahvaljujući sniženju cena, dok su isporuke EV automobila u Evropi drastično opale uporedo sa prestankom subvencija.

Prodaja električnih vozila Volkswagena opala je za 24 procenta u prvom tromesečju, jer su visoka inflacija i rastuće cene energije umanjile potražnju, prenosi Telegraph. Evropska potražnja za EV vozilima je opala, a kupci se okreću automobilima sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pad potražnje za električnim vozilima dolazi dok evropski političari povlače subvencije za njihovu kupovinu i preispituju ambiciozne planove za napuštanje automobila na benzin i dizel. Prodaja potpuno električnih automobila koje proizvodi VW grupa globalno je opala za tri odsto na 136.400 komada, dok je prodaja klasičnih automobila porasla za četiri odsto na oko dva miliona.

Dok je prodaja električnih automobila u Evropi naglo opala, u Kini je porasla za oko 91 procenat u istom periodu, saopštio je Volkswagen. Nemačka kompanija navodi da je zahvaljujući raznovrsnom portfelju proizvoda u mogućnosti da nadoknadi pad potražnje u određenim segmentima.

Izvor: Volkswagen Group

Prodaja električnih automobila Volkswagena je pod dodatnim pritiskom, jer se evropski proizvođači suočavaju sa sve većom konkurencijom modela proizvedenih u Kini. Kineski brendovi kao što je BYD nude automobile na baterije po nižoj ceni od zapadnih rivala.

EU je pokrenula istragu o subvencijama koje Peking nudi domaćim proizvođačima automobila. Stručnjaci nemačkog Instituta Kiel procenjuju da je BYD poslednjih godina dobio više od 3,4 milijarde evra kineskih subvencija, prenosi Bloomberg.

Neki evropski proizvođači automobila, kao što su Bentley i Lamborghini odložili su planove za lansiranje novih električnih modela usled pokazatelja da entuzijazam na tržištu EV opada. Mercedes Benz odustao je ranije ove godine od planova da do 2030. godine prestane sa proizvodnjom automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...