Smanjena očekivanja niskobudžetne avio-kompanije

Wizz Air snizio godišnju prognozu profita

EUU fokusu

9.11.2023 13:44 Autor: Vladimir Jokanović 0

Wizz Air snizio godišnju prognozu profita Wizz Air snizio godišnju prognozu profita
Avio-kompanija Wizz Air smanjila je svoju godišnju prognozu profita jer je ovaj niskobudžetni prevoznik pogođen „teškim uslovima rada“ usled problema u lancu snabdevanja u... Wizz Air snizio godišnju prognozu profita

Avio-kompanija Wizz Air smanjila je svoju godišnju prognozu profita jer je ovaj niskobudžetni prevoznik pogođen „teškim uslovima rada“ usled problema u lancu snabdevanja u avio-industriji.

Mađarska avio-kompanija koja se kotira na londonskoj berzi, saopštila je u četvrtak da će biti prinuđena da prizemlji 45 od svojih 200 aviona zbog potencijalnih problema sa njihovim motorima Pratt & Whitney, prenosi Financial Times.

Izvršni direktor Wizza, Jozef Varadi rekao je da je avio-kompanija pokušala da obuzda najgori uticaj prizemljenja tako što je intenzivnije koristila svoje preostale avione i produžavala zakupe, dok je takođe nastavila da preuzima isporuke novih aviona Airbus.

On je rekao da očekuje da će problemi sa motorima pogoditi ambiciozne planove rasta avio-kompanije, a predviđa se da će rasporedi letova od marta 2024. godine biti na sličnim nivoima kao u tekućoj godini. Broj operativnih aviona nije dovoljan da se održi ekspanzija, što znači manji profit, ocenjuju analitičari.

Wizz Air je saopštio da očekuje neto profit između 350 i 400 miliona evra u tekućoj finansijskoj godini, što je sniženje procene u odnosu na jun kada je prognozirano da bi profit mogao da dostigne 450 miliona evra. Akcije avio-kompanije pale su u četvrtak 6,60 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...