Niskobudžetna avio-kompanija ponovo zarađuje

WizzAir na putu povratka neto profita

EUFirme u fokusuU fokusu

8.6.2023 16:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

WizzAir na putu povratka neto profita WizzAir na putu povratka neto profita
Nikobudžetna avio-kompanija WizzAir sa sedišetm u Budimpešti saopštila je u četvrtak da očekuje povratak neto dobiti za godinu dana do marta 2024. godine, nakon... WizzAir na putu povratka neto profita

Nikobudžetna avio-kompanija WizzAir sa sedišetm u Budimpešti saopštila je u četvrtak da očekuje povratak neto dobiti za godinu dana do marta 2024. godine, nakon što su njeni neto gubici za godinu do marta 2023. godine smanjeni za 107 miliona evra na 535 miliona.

Kompanija je najavila da očekuje neto profit za tekuću finansijsku godinu između 350 i 450 miliona evra, prenosi Financial Times. Brojke za godinu do marta 2023. izračunate su na bazi više nego udvostručenog prihoda na 3,9 milijardi evra u odnosu na 1,66 milijardi evra do marta prošle godine.

Gubitak kompanije za prošlu godinu bio je nešto veći od očekivanog, oko 515 miliona evra. WizzAir, čije su glavne operaciju u centralnoj i istočnoj Evropi ima brzorastuće poslovanje na Bliskom istoku. U aviokompaniji ističu da njihova očekivanja profita pretpostavljaju da neće biti novih negativnih događaja kao što je rat u Ukrajini.

Zbog rata u Ukrajini, WizzAir je obustavio tamošnje operacije, a nestabilne cene goriva i problemi sa aerodromima, takođe su loše uticali na zaradu. Kao i mnoge druge avio-kompanije WizzAir je bio primoran da prošlog leta otkaže značajan broj letova zbog haosa na aerodromima prouzrokovanim neočekivano brzim oporavkom i nedostatkom radne snage, prenosi Reuters.

Prema rečima izvršnog direktora kompanije Jozefa Varadija, WizzAir se bolje pripremio za predstojeće leto, koje je najprofitabilniji period godine. Varadi je istakao da je uloženo stotine miliona evra u operativni model kako bi on bio otporniji. To je značilo i nabavku rezervnih aviona, rezervnih delova, dodatni broj pilota i kabinskog osoblja.

On je potvrdio da kompanija beleži visoku stopu rezervacija i da je povećala cene karata za leto, u skladu sa trendovima kojima se rukovode konkurentske kompanije kao što su RyanAir i EasyJet.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...