Najskuplje u Minhenu

Za studentsku sobu u Nemačkoj u proseku 489 evra mesečno

EUU fokusu

18.9.2024 17:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Za studentsku sobu u Nemačkoj u proseku 489 evra mesečno Za studentsku sobu u Nemačkoj u proseku 489 evra mesečno
Studenti u Nemačkoj smeštaj plaćaju znatno više nego prošle godine. Pred početak zimskog semestra soba u zajedničkom stanu u univerzitetskim gradovima u proseku košta... Za studentsku sobu u Nemačkoj u proseku 489 evra mesečno

Studenti u Nemačkoj smeštaj plaćaju znatno više nego prošle godine. Pred početak zimskog semestra soba u zajedničkom stanu u univerzitetskim gradovima u proseku košta 489 evra mesečno.

Od zimskog semestra 2023/2024, sobe u zajedničkim stanovima su u proseku poskupele za 17 evra, proizilazi iz analize Instituta Mozes Mendelson (Moses Mendelssohn) u saradnji sa sajtom wg-gesucht.de.

Ipak, smeštaj je ne tako davno bio i skuplji, piše DPA.

„Nakon završetka pandemije i napada Rusije na Ukrajinu, troškovi stanovanja su ekstremno porasli. Sada možemo uočiti fazu oporavka“, rekao je rukovodilac projekta Stefan Braukman (Stefan Brauckmann).

Najskuplje su sobe u zajedničkim stanovima u Minhenu, u proseku čak 790 evra. To je za 40 evra više nego prethodnog zimskog semestra. Slede Frankfurt sa 680 evra, Berlin sa 650, Hamburg sa 620 i Keln sa 600 evra.

„I u ovom zimskom semestru se pokazalo da se relativno povoljni oglasi vrlo brzo skidaju sa mreže“, istakao je Braukman.

Posebno je teško onima, dodao je, koji su se kasnije upisali na fakultete i stranim studentima koji ne mogu da potraže smeštaj na licu mesta, jer, na primer, još nisu dobili vizu.

Za analizu je pregledano više od 9.000 oglasa iz poslednje dve nedelje avgusta. Istraživanje obuhvata isključivo oglase za sobe u zajedničkim stanovima sa dva ili tri stanara.

Sobe u zajedničkim stanovima se na wg-gesucht.de uglavnom nude sa ukupnom rentom, koja uključuje troškove za struju, internet, kao i nameštaj i tehničku opremu u zajedničkim prostorijama.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.