Komplikuje se kriza na kineskom tržištu nekretnina

Evergrande pred bankrotom

BiznisNekretnineNovacSvetVesti

20.10.2021 12:54 Autor: Vladimir Jokanović 2

Evergrande pred bankrotom Evergrande pred bankrotom
Kinesku kompaniju za promet nekretnina Evergrande samo nekoliko dana deli od bankrota, a to je pretnja za čitav gigantski sektor, cene kuća i ekonomiju... Evergrande pred bankrotom

Kinesku kompaniju za promet nekretnina Evergrande samo nekoliko dana deli od bankrota, a to je pretnja za čitav gigantski sektor, cene kuća i ekonomiju Kine, kao i za globalna finansijska tržišta. Evergrande, koji duguje 305 milijardi dolara ima rok do subote da isplati 83,5 miliona dolara kamate na obveznice.

Spasavanje druge najveće kineske kompanije za nekretnine je po svemu sudeći u zastoju, pa je bankrot izgleda najrealnija opcija. Evergrande je već iskoristio grejs period od 30 dana, nakon što je u septembru propustio rok za isplatu kamate, podseća Guardian. Od tada je propustio i druge obaveze od još 193,3 miliona dolara.

Privatna kompanija Evergrande, koja je osnovana sredinom devedesetih godina pokušava da prodajom imovine isplati neke od svojih kredita, a očekuje se da će kineski kreditori imati prioritet. Akcije kompanije izgubile su oko 80 odsto vrednosti na berzi u Hong Kongu, a trgovina njima suspendovana je 4. oktobra u očekivanju rešenja za nelikvidnost.

Izvor: Bloomberg

Postoje znakovi da proces spasavanja kompanije Evergrande nije išao po planu, što je povećalo mogućnost da će Peking pustiti ovog giganta „niz vodu“, a da će većinu njegovih poslova i obaveza preuzeti državna preduzeća. Pokušaj prodaje 51 odsto imovine Evergrande drugoj kineskoj kompaniji za 2,6 milijardi dolara obustavljen je zbog odbijanja pokrajinskih vlasti u Guangdongu.

Iz istog razloga propao je i plan kompanije da za 1,7 milijardi dolara proda upravnu zgradu u Hong Kongu. U pozadini ovih problema je stanje na kineskom tržištu nekretnina, koje čini oko 25 odsto nacionalne ekonomije. Vrednost prodaje kuća opala je u septembru za 16,9 odsto, a u avgustu za 19,7 procenata, prema proceni Bloomberga.

Izvor: Bloomberg

Osim Evergrandea desetak kineskih kompanija, uključujući China Properties zaostale su u plaćanju obaveza u ukupnom iznosu od 7,3 milijarde dolara, prema podacima konsultantske kuće CRIC. S&P Global smanjio je prošle nedelje kreditni rejting dvema velikim kompanijama, Grenland i E-house Enterprise. Očekivani bankrot Evergrandea mogao bi da pokrene lavinu nelikvidnosti među najzaduženijim kompanijama u sektoru nekretnina.

Analitičari S&P Global ocenjuju da situacija preti da razotkrije probleme likvidnosti drugih velikih kineskih kompanija koje su na sličan način proširile svoje poslovanje u prethodnim decenijama. „Ako Evergrande ne ispuni uslove može doći do zaraznih efekata za druge kompanije, cene kuća i ekonomiju“, navodi S&P Global.

Cene novih nekretnina u najvećim kineskim gradovima pale su u septembru prvi put od aprila 2015. godine i znak su slabosti cele industrije nekretnina u zemlji, ocenjuje FT. Podaci Nacionalnog zavoda za statistiku pokazuju da su cene pale u polovini od 70 najvećih gradova. Analiza banke Goldman Sachs otkriva da su cene pale za 0,5 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...