Raste neizvesnost oko kineskog giganta nekretnina

Evergrande propustio rok za plaćanje kamata

BiznisInvesticijeNekretnineNovacSvetVesti

24.9.2021 08:40 Autor: Vladimir Jokanović 0

Evergrande propustio rok za plaćanje kamata Evergrande propustio rok za plaćanje kamata
Investitori su ostavljeni bez objašnjenja nakon što je Evergrande Group, kineski gigant za nekretnine, propustio rok za isplatu kamate u iznosu 83,5 miliona dolara.... Evergrande propustio rok za plaćanje kamata

Investitori su ostavljeni bez objašnjenja nakon što je Evergrande Group, kineski gigant za nekretnine, propustio rok za isplatu kamate u iznosu 83,5 miliona dolara. Kineska kompanija još se nije oglasila u vezi sa isplatom koja je trebalo da bude realizovana u četvrtak.

Ranije ove nedelje Evergrande Group saopštila je da je postigla dogovor oko još jedne kamate u iznosu 35,9 miliona dolara, prenosi BBC. Globalna tržišta zahvatila je zabrinutost zbog sposobnosti kompanije da plati više od 300 milijardi dolara dugova.

Vrednost akcija kompanije Evergrande pala je u petak za oko 10 odsto na berzi u Hong Kongu, nakon što je prethodnog dana porasla za više od 17 procenata. U međuvremenu, kineske vlasti upozorile su lokalne vlade da se pripreme za potencijalni neuspeh kompanije Evergrande.

Ovaj potez kineskih vlasti opisan je kao „spremanje za moguću oluju“, prenosi WSJ, koji se poziva na zvaničnike upoznate sa diskusijama, a neki investitori su to protumačili kao dodatni znak da kineska vlada ne namerava da spasava posrnulog giganta.



Kineska vlada nije dala zvanične najave o rešavanju ovog slučaja, a državni mediji su dali malo naznaka o planovima Pekinga u vezi sa dužničkom krizom. Kompanija bi trebalo u narednim nedeljama da izvrši niz drugih otplata kamata na obveznice.

Industrija nekretnina je glavna komponenta kineske ekonomije sa oko 29 odsto BDP, pa je nelikvidnost Evergrande rizik za celu ekonomiju. Strani investitori drže 20 od pomenutih 300 milijardi duga. Neki analitičari upozorili su da bi neuspeh tako velikog i zaduženog investitora mogao imati veliki uticaj na kinesku ekonomiju i potencijalno na globalni finansijski sistem.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...