Vrednost akcija kineskog giganta pala 1,7 odsto

Evergrande zakazao sastanak sa investitorima, traže više vremena od ofšor obveznika

SvetVesti

26.1.2022 13:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evergrande zakazao sastanak sa investitorima, traže više vremena od ofšor obveznika Evergrande zakazao sastanak sa investitorima, traže više vremena od ofšor obveznika
Prezaduženi kineski gigant Evergrande i finansijski savetnici ove kompanije zakazali su sastanak sa investitorima, navode dobro obavešteni izvori. Evergrande, nekada vodeći investitor u oblasti... Evergrande zakazao sastanak sa investitorima, traže više vremena od ofšor obveznika

Prezaduženi kineski gigant Evergrande i finansijski savetnici ove kompanije zakazali su sastanak sa investitorima, navode dobro obavešteni izvori.

Evergrande, nekada vodeći investitor u oblasti nekretnina u Kini, trenutno duguje više od 300 milijardi dolara, uključujući skoro 20 milijardi dolara međunarodnih obveznica, piše Reuters.

Kriza izazvana dugovanjem ove kompanije prošle godine uticala je na druge kineske firme i uzburkala globalna tržišta finansija, doprinoseći tako oštrom padu kineskog tržišta nekretnina. 

Novoimenovani izvršni direktor kompanije Sju Šan (Siu Shawn) i član odbora za upravljanje investicionim rizikom Čen Jong (Chen Yong) pridružiće se pozivu, naveli su anonimni izvori. Andrew Huang, generalni direktor ogranka Evergrandea u Hongkongu, takođe će biti prisutan tokom poziva.

Kompanija Evergrande je sa članovima iz državnih preduzeća u decembru osnovala komitet za upravljanje rizicima, nakon što su vlasti provincije Guangdung podstakle restrukturiranje firme.

Predstavnici kineskog giganta su u ponedeljak tražili od svojih ofšor obveznika da im daju više vremena za rad na „sveobuhvatnom“ i „efikasnom“ planu restrukturiranja duga. Ovaj zahtev je usledio nakon što je grupa ofšor kreditora Evergrandea saopštila da je spremna da preduzme „sve neophodne radnje“ kako bi odbranila svoja prava ukoliko kompanija ne pokaže posvećenost za rešavanje problema zbog kojih nije ispunila obaveze.

Na zatvaranju trgovanja vrednost akcija kompanije Evergrande pala je 1,7 odsto, dok su dolarske obveznice koje dolaze na naplatu u aprilu 2022. godine pale sa 17,074 na 15,997 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...