Cena deonica ponovo krenula silaznom putanjom

Evergrande obustavio trgovanje akcijama u Hong Kongu

BerzaNekretnineNovacPoslovanjeSvet

3.1.2022 10:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evergrande obustavio trgovanje akcijama u Hong Kongu Evergrande obustavio trgovanje akcijama u Hong Kongu
Kineski nekretninski investitor Evergrande obustavio je danas trgovanje akcijama na berzi u Hong Kongu, pošto ova prezadužena kompanija pokušava da se izbori sa aktuelnom... Evergrande obustavio trgovanje akcijama u Hong Kongu

Kineski nekretninski investitor Evergrande obustavio je danas trgovanje akcijama na berzi u Hong Kongu, pošto ova prezadužena kompanija pokušava da se izbori sa aktuelnom krizom u sektoru nekretnina.

Evergrande je u podnesku objavljenom na Hongkonškoj berzi naveo da do daljeg obustavlja trgovanje akcijama zbog „dojave koja sadrži insajderske informacije“, ne ulazeći u konkretne detalje, prenosi američka tv stanica Si-En-En (CNN).

Ova građevinska firma ima ukupno oko 300 milijardi dolara dužničkih obaveza, a analitičare mesecima brine opasnost da bi njen kolaps mogao da izazove opštu krizu na kineskom tržištu nekretnina, koja bi mogla da pogodi vlasnike kuća i širi finansijski sistem.

Federalne rezerve SAD-a upozorile su prošle godine da bi problemi u kineskom nekretninskom sektoru mogli da nanese štetu i globalnoj ekonomiji, prenosi Tanjug.

Akcije kompanije su ponovo krenule silaznom putanjom prošle nedelje, u kojoj je trebalo da isplati kupone na više serija korporativnih obveznica, jer na berzi nije bilo nikakvih signala o tome da su te obaveze izmirene. Prema medijskim izveštajima, Evergrande sada ima grejs period od 30 dana da plati te dugove.

Iz kompanije nisu odmah odgovorili na zahtev CNN-a za komentarom povodom odluke da danas obustave trgovanje akcijama.

Američki medij dodaje da kineske vlasti preduzimaju korake kako bi sprečile potencijalnu spiralu pada zbog problema Evergrandea i da rade na restrukturiranju njegovih dugova i poslovnih operacija.

Kompanija je u decembru najavila da će osnovati komitet za upravljanje rizicima u kojem će učestvovati i predstavnici vlade, a koji će se fokusirati na „ublažavanje i eliminisanje“ budućih rizika. Članove komiteta će činiti najviši rukovodioci velikih državnih preduzeća u provinciji Guangdong, kao i izvršni direktor državne agencije za upravljanje lošim dugovima.

Narodna banka Kine je takođe saopštila da će upumpati 188 milijardi dolara u domaću ekonomiju, očigledno sa ciljem da spreči pad tržišta nekretnina koji u bruto domaćem proizvodu Kine učestvuje skoro s jednom trećinom, zaključuje CNN.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...