Kineska kompanija nije uspela da isplati prispele obaveze

Evergrande zvanično ulazi u bankrot

Firme u fokusuNekretnineNovacSvetU fokusuVesti

9.12.2021 12:35 Autor: Vladimir Jokanović 1

Evergrande zvanično ulazi u bankrot Evergrande zvanično ulazi u bankrot
Kineska kompanija za nekretnine Evergrande Group prvi put je zvanično označena kao neplatiša, što je poslednja prekretnica u višemesečnoj finansijskoj drami na putu restruktuiranja... Evergrande zvanično ulazi u bankrot

Kineska kompanija za nekretnine Evergrande Group prvi put je zvanično označena kao neplatiša, što je poslednja prekretnica u višemesečnoj finansijskoj drami na putu restruktuiranja najzaduženijeg investitora u svetu.

Fitch Ratings je prva agencija za procenu rejtinga koja je objavila da su neplaćene obveznice Evergrande u inostranstvu nakon što kineska kopmanija nije platila kamate koje su prispele ove nedelje, prenosi Al Jazeera, pozivajući se na Bloomberg. Bez obzira na to, vrednost akcija Evergrande na berzi u Hong Kongu, porasla je u sredu za više od četiri odsto.

Saopštenje Fitch Ratings najznačajniji je trenutak do sada u maratonskoj krizi likvidnosti Evergrande, koja se proširila na druga preduzeća širom ogromnog sektora nekretnina u Kini, podstičući globalnu zabrinutost oko potencijalnog uticaja na kinesku ekonomiju.

Evergrande, koja ima više od 300 milijardi dolara obaveza, propustila je u ponedeljak da plati kamate na obveznice u iznosu 82,5 miliona dolara. Novac, zaključno sa sredom nije prenela sredstva u Njujork, zbog čega je Fitch Ratings saopštio da je kineska kompanija ušla u „ograničeni bankrot“, prenosi FT.

Izvor: Bloomberg

Evergrande je u petak 3. decembra kratko saopštila da planira da se „aktivno angažuje“ sa kreditorima u inostranstvu na planu restruktuiranja dugova. Kineska kompanija planira da u restruktuiranje uključi sve svoje javne obveznice u inostranstvu, kao i privatne dužničke obaveze. Evergrande se nije oglasila povodom saopštenja kuće Fitch Ratings.

Kompanija, kao ni kineska vlada, nije potvrdila da nije došlo do izmirenja dugova, iako je Evergrande saopštila u petak da „nema garancije“ da će moći da otplati dug, jer je ušla u proces restruktuiranja uz pomoć zvaničnika lokalne vlade.

Fitch Ratings je naveo prošle nedelje da je Kaisa, još jedna kineska kompanija za nekretnine propustila da otplati obveznicu od 400 miliona dolara, koja je dospela u utorak. Dužnička kriza kompanije Evergrande mesecima izaziva nemir na međunarodnom tržištu obveznica, gde se zadužila u velikoj meri i ima oko 19 milijardi dolara neotplaćenih obaveza. Kaisa duguje oko 12 milijardi dolara na istom tržištu.

Izvor: Bloomberg

Guverner Narodne banke Kine, Ji Gang izjavio je prošle nedelje da je neuspeh Evergrande da ispuni svoje obaveze tržišni događaj i da će se poštovati prava investitora. Centralna banka emitovala je u ponedeljak 188 milijardi dolara likvidnosti u finansijski sistem u pokušaju da ublaži zabrinutost koju je podstakla dužnička kriza Evergrande.

Rukovodstvo Evergrande i dalje odoleva pritisku da brzom prodajom najvrednije imovine po nižoj ceni pokuša da prikupi novac za otplatu dospelih obaveza, ali analitičari ocenjuju da je taj pokušaj uzaludan, jer svi znaju da je u krizi i da joj je hitno potreban novac. Evergrande je takođe pojačala kampanju lobiranja za veću podršku državne banke kako bi izbegla operativni kolaps. Kompanija je započela pregovore sa zvaničnicima lokalnih vlada o kreditiranju.

  • GocaBG

    9.12.2021 #1 Author

    Kad se to njima desilo,sta ce tek biti sa ostalima…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...