REKORDNA EMISIJA EVROPSKIH OBVEZNICA

Evo kako EU finansira oporavak od pandemije

EUVesti

27.4.2021 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evo kako EU finansira oporavak od pandemije Evo kako EU finansira oporavak od pandemije
Kako bi pomogla državama članicama da svoju ekonomiju oporave od posledica pandemije korona virusa, EU je uvela prodaju obveznica u vrednosti od milijardu evra,... Evo kako EU finansira oporavak od pandemije

Kako bi pomogla državama članicama da svoju ekonomiju oporave od posledica pandemije korona virusa, EU je uvela prodaju obveznica u vrednosti od milijardu evra, prenosi Euronews.

Zaštita radnih mesta u Evropi

Procenjuje se da je 1,5 do 2,5 miliona preduzeća u Evropi uspelo da zadrži zaposlene tokom pandemije, zahvaljujući inicijativi Evropske komisije SURE, koja podržava vladine programe. U 18 zemalja koje su dobile SURE sredstva, pomoglo je da 25 do 30 miliona radnika zadrže posao tokom pandemije, što je i bio cilj SURE. Prema izveštaju, sledeći korak je plan oporavka EU sledeće generacije, koji treba da bude predstavljen naredne nedelje.

Kako se finansiraju EU paketi za oporavak?

Paketi oporavka EU SURE i NextGenerationEU pomažu zemljama da izgrade otpornije ekonomije nakon pandemije Covid-19. Da bi ih finansirala, Evropska unija u narednih pet godina izdavaće obveznice do 850 milijardi evra (900 milijardi evra u trenutnim cenama). Zaduživanje na evropskom nivou znači da sve ekonomije zemalja EU imaju koristi.

Ovo je prvi put da se EU zadužuje u tako velikom obimu, čineći je novim velikim akterom na tržištu državnih obveznica, dok u isto vreme, pomaže u potpori međunarodne pozicije evra. Visok kreditni rejting EU i sposobnost da garantuje dug, znači da investitori sigurnije kupuju EU obveznice. Oni uključuju socijalne i zelene obveznice, što znači da fondovi služe istinski socijalnom ili zelenom cilju i biće otplaćeni do 2058. godine.

Kako paketi za oporavak pomažu preduzećima?

Kako navode, Slovenija je jedna od 18 zemalja koje imaju koristi od SURE finansiranja sa 1,1 milijardom evra hitnih zajmova. Greg Jurkovič se vratio u rodnu Sloveniju 2010. godine nakon što je živeo u Sjedinjenim Američkim Državama, da bi otvorio dve picerije u glavnom gradu Ljubljani. Godinu dana nakon otvaranja svog drugog restorana, Jurkovič je imao 30 zaposlenih, a kada je došlo do pandemije i prvog zaključavanja njegovi radnici su morali da ostanu kod kuće šest nedelja.

Jurkovič je želeo da zadrži svoje osoblje što je duže moguće. „Poenta je bila u tome da smo iz različitih razloga morali da zaposlimo ove ljude. Šta se događa ako te ljude puste? Kako održavamo kontinuitet poslovanja?“, izjavio je za Euronews generalni direktor i glavni kuvar u Pop’s Place, Greg Jurkovič.

Interes investitora za obveznice EU

Vodeći ekonomista Evrozone iz Citigroup Gulam Menut (Guillaume Menuet), objasnio je kako prodaja obaveznica može da funkcioniše: „Očekujemo da ćemo za svaki potrošeni evro moći da vratimo dva, tri, četiri evra u roku od pet ili deset godina, u zavisnosti od izbora ulaganja“, i dodao da će se pomenuti zajam prirodno isplatiti povećanim ekonomskim rastom, ali i novim oblicima oporezivanja koje EU trenutno razmatra.

Uticaj evra na međunarodni svet

Evropski komesar za budžet Johanes Han (Johannes Hahn) ocenio je da će uticaj evra na međunarodni svet biti veliki: „Mislim, izdaćemo više od 800 milijardi u obveznicama denominovanim u evrima. To je obim koji nikada ranije nismo imali, a ovo će imati veliki uticaj na ulogu evra. Takođe, na tržištu kapitala širom sveta – ojačaće evro kao stvarna alternativna valuta.“  Han je zaključio da evro ima veoma jak ekonomski, ali i politički uticaj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...