Približavaju se praznici i mini odmor

Evo koliko će neradnih dana biti za Prvi maj i pravoslavni Vaskrs u Srbiji

SrbijaVesti

14.4.2021 13:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evo koliko će neradnih dana biti za Prvi maj i pravoslavni Vaskrs u Srbiji Evo koliko će neradnih dana biti za Prvi maj i pravoslavni Vaskrs u Srbiji
Pravoslavni vernici najveći hrišćanski praznik Vaskrs ove godine proslavljaju 2. maja, a u subotu je Praznik rada, što znači da će zaposleni u Srbiji... Evo koliko će neradnih dana biti za Prvi maj i pravoslavni Vaskrs u Srbiji

Pravoslavni vernici najveći hrišćanski praznik Vaskrs ove godine proslavljaju 2. maja, a u subotu je Praznik rada, što znači da će zaposleni u Srbiji imati pet neradnih dana.

Prеma Zakonu o državnim i drugim praznicima u Rеpublici Srbiji, Vaskrs jе vеrski praznik koji sе praznujе od Vеlikog pеtka do drugog dana Vaskrsa, znači neradni dani su od 30. do 3. maja. Međutim, prema istom Zakonu, ako jedan od datuma kada se praznuju državni praznici „padne“ u nedelju – ne radi se prvog narednog radnog dana. Ali, pošto će se ove godine praznovati drugi dan Vaskrsa u ponedeljak, 3. maja, drugi dan Praznika rada (koji pada u nedelju 2. maja) prenosi se na prvi naredni radni dan – to znači na utorak 4. maj.

To znači da će zaposleni ove godine biti na mini odmoru od 30. aprila do 4. maja, odnosno na posao će se vratiti u sredu 5. maja.

Đaci kratko u školske klupe, pa na raspust

Đaci, koji bi u školske klupe trebalo da se vrate 19. aprila u zavisnosti od epidemiološke situacije, neće dugo imati nastavu. Praznici, odnosno prolećni raspust za đake počinje prema kalendaru Ministarstva prosvete 30. aprila i završava se 9. maja. Odnosno u ponedeljak 10. maja će opet biti u školskim klupama.

Foto: Picxabay.com

Inače, u 2021. godini postoji zvanično 13 dana koji se praznuju neradno, ali ćemo zbog situacija kao što je ova sa prvomajskim i uskršnjim praznicima, ipak odmarati samo deset, jer neki od njih padaju u dane vikenda.

Prvi sledeći praznik je Dan pobede koji se proslavlja 9. maja, ali to nije slobodan dan, kao i Vidovdan, koji se obeležava 28. juna. Radno se obeležava i Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu 21. oktobra.

Naredni neradni dan je tek u novembru. Naime, 11. novembra, što je ove godine četvrtak, obeležava se Dan primirja u Prvom svetskom ratu i tada je i poslednji neradni dan u ovoj godini.

Za ovu godinu poslednji radni dan je petak, 31. decembar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...