Pesimistična prognoza japanske banke

Evropa na korak od recesije

BankeEUNovacVesti

4.7.2022 08:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Evropa na korak od recesije Evropa na korak od recesije
Evropa se suočava sa rastućim rizikom od recesesije zbog rastućih cena nafte i gasa usled zabrinutosti da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine... Evropa na korak od recesije

Evropa se suočava sa rastućim rizikom od recesesije zbog rastućih cena nafte i gasa usled zabrinutosti da bi Rusija mogla u potpunosti da prekine snabdevanje, ocenjuju ekonomisti japanske banke Nomura.

Evropska ekonomija će biti pogođenja različitim faktorima, uključujući pad potražnje u SAD, njenom najvećem izvoznom tržištu, dok je posledica nastavka ruske intervencije u Ukrajini povećanje cena hrane i energije, navodi japanska investiciona banka Nomura.

Nomura navodi da očekuje da će evropska privreda početi da se smanjuje tokom druge polovine tekuće godine i da će se recesija nastaviti do leta 2023. godine, uz ukupan pad BDP od 1,7 odsto, prenosi Guardian.

Cene energenata već su porasle u drugoj polovini prošle godine, kada su vodeće ekonomije ukinule blokade zbog pandemije korona virusa, ali je ruska invazija na Ukrajinu donela dodatne poteškoće, jer su EU, SAD i Velika Britanija nastojale da ekonomski izoluju Rusiju. Evropa se međutim i dalje u velikoj meri odslanja na Rusiju u snabdevanju energijom.

Evropa se bori sa „uslovima koji su veoma globalne prirode (rast cena energije, inflacija, rastući geopolitički rizici i neizvesnost) što nas navodi da verujemo da će evropske ekonomije doživeti istu sudbinu kao i SAD, recesiju“, navodi Nomura. Inflacija u evrozoni dostigla je u junu godišnju stopu od 8,6 odsto, najviše od postojanja zajedničke valute.

Posebno je ranjiva najveća evropska ekonomija, Nemačka, zbog ruske kontrole nad gasovodom „Severni tok 1“. Najavljeno je da će gasovod biti zatvoren na period od 10 dana, počevši od 11. jula zbog planiranog remonta, ali je nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) izrazio sumnju da će gasovod ostati zatvoren nakon popravke, što bi moglo da izazove nestašicu gasa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...