Federalne rezerve ubrzano rade na suzbijanju inflacije

Pauel: Recesija je svakako mogućnost

BankeNovacSvetVesti

23.6.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Pauel: Recesija je svakako mogućnost Pauel: Recesija je svakako mogućnost
Američka centralna banka namerava da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada, saopštio je predsednik ove institucije Džerom Pauel (Jerome... Pauel: Recesija je svakako mogućnost

Američka centralna banka namerava da spusti inflaciju na ciljanih dva odsto i održi snažno tržište rada, saopštio je predsednik ove institucije Džerom Pauel (Jerome Powell) i dodao da postoji mogućnost recesije.

Pauel je pred bankarskim odborom Senata izjavio da u Federalnim rezervama razumeju teškoće koje stvara visoka inflacija, kao i da su veoma posvećeni smanjivanju inflacije i da ubrzano rade na tome.

On je dodao da imaju potrebne alate i odlučnost da povrate stabilnost cena “u ime američkih porodica i preduzeća“, prenosi crnogorska agencija Mina.

Pauel je rekao i da su, sa jakim tržištem rada i stalno visokom potražnjom, ekonomski uslovi povoljni.

Senatorka Elizabet Voren (Elizabeth Warren) je upozorila Pauela da bi nastavak povećanja kamatnih stopa mogao odvesti ekonomiju u recesiju bez zaustavljanja inflacije. On je priznao da bi moglo doći do recesije, iako je uveren da je ekonomija sada snažna.

“To nije naš nameravani ishod, ali svakako je mogućnost, a iskreno, događaji u poslednjih nekoliko meseci širom sveta otežali su nam put do cilja, odnosno do inflacije od dva odsto i jakog tržišta rada“, kazao je Pauel.

Niz analitičara već duže vreme upozorava da zbog brzog i oštrog povećanja kamatnih stopa sledi usporavanje rasta ekonomije, pri čemu rastu rizici od recesije.

Recesija preti ne samo američkoj već i svetskoj ekonomiji, jer i u mnogim drugim zemljama centralne banke podižu kamatne stope kako bi suzbile inflaciju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...