Procene predsednice FED-a Klivlenda

Za obaranje inflacije biće potrebne godine

SvetVesti

20.6.2022 12:48 Autor: Vladimir Jokanović 6

Za obaranje inflacije biće potrebne godine Za obaranje inflacije biće potrebne godine
Predsednica Banke federalnih rezervi Klivlenda Loreta Mester (Loretta Mester) izjavila je da će biti potrebno „nekoliko godina“ da se inflacija spusti na projektovanih dva... Za obaranje inflacije biće potrebne godine

Predsednica Banke federalnih rezervi Klivlenda Loreta Mester (Loretta Mester) izjavila je da će biti potrebno „nekoliko godina“ da se inflacija spusti na projektovanih dva odsto, dodajući da će se ona postepeno „spuštati“ sa sadašnjeg nivoa.

Porast inflacije, koja je na najvišem nivou u poslednjih 40 godina, rezultirao je agresivnom politikom povećanja kamatnih stopa FED-a Ključna kamatna stopa podignuta je prošle nedelje za 0,75 odsto. „Neće odmah biti vraćanje inflacije na dva odsto. Biće potrebno nekoiko godina, ali će se pomeriti“, rekla je Mester za CBS. Ona je dodala da ne predviđa recesiju uprkos usporavanju ekonomskog rasta.

„Imamo usporavanje rasta na nivo koji je malo ispod trenda i imamo blago povećanej stope nezaposlenosti. I to je u redu. Želimo da vidimo usporavanje potražnje kako bismo je uskladili sa ponudom“, navela je Mester, pozivajući se na prošlonedeljne prognoze koje su izneli članovi Federalnog odbora za otvoreno tržište.

Kreatori politike FED očekuju da će sadašnja kamatna stopa koja se kreće u rasponu 1,5 do 1,75 odsto biti podignuta na najmanje 3,4 procenta u narednih šest meseci. Pre godinu dana većina čelnika FED-a smatrala je da će stopa ostati blizu nula odsto do 2023. godine, prenosi CNBC.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen) ocenila je da će se ekonomija usporiti, ali je navela da recesija nije „neizbežna“. Za razliku od nje, ekonomski analitičari velikih američkih banaka i konsultantskih kuća prognozirali su da je recesija u SAD prilično izvesna.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...