Teški dani na Wall Streetu

Pad akcija kao vesnik recesije

BerzaNovacSvetVesti

17.6.2022 08:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad akcija kao vesnik recesije Pad akcija kao vesnik recesije
Američki berzanski indeksi u četvrtak su naglo oslabili u velikoj rasprodaji usled strahova od recesije nakon poteza centralnih banaka širom sveta, koje pokušavaju da... Pad akcija kao vesnik recesije

Američki berzanski indeksi u četvrtak su naglo oslabili u velikoj rasprodaji usled strahova od recesije nakon poteza centralnih banaka širom sveta, koje pokušavaju da suzbiju rastuću inflaciju povećanjem kamatnih stopa, kao što je to u sredu učinio FED.

Referentni indeks S&P500 pretrpeo je šesti pad u sedam sesija. Indeks je na kratko ojačao nakon odluke FED-a o povećanju kamatne stope za 0,75 odsto, ali je u četvrtak nastavio da slabi nakon što su kamate podigle centralne banke u Velikoj Britaniji i Švajcarskoj, prenosi Reuters.

Obuzdavanje inflacije na ovaj način, povećava rizik od usporavanja rasta i recesije širom sveta. Analitičari navode da ljudi danas preispituju verovatnoću potencijalne recesije. Povećanje kamata u Švajcarskoj iznenadilo je investitore i istaklo zabrinutost zbog inflacije.


Industrijski Dow Jones indeks izgubio je u četvrtak 2,42 odsto vrednosti, a Nasdaq još više, 4,08 odsto. Bio je to peti pad za četiri ili više odsto za tehnološki indeks Nadaq od maja. Pomenuti S&P500 oslabio je za 3,25 procenata. Svaki od 11 glavnih S&P sektora bio je niži nego dan ranije. Samo 14 od 500 kompanija uvećalo je vrednost svojih akcija.

Izvor: Google

Nade da bi FED mogao da kreira uslove za meko ekonomsko sletanje sve su manje, a analitičari finansijske kuće Wells Fargo ocenjuju da su šanse za recesiju veće od 50 odsto. Na povećan rizik od pojave recesije upozorile su banke Morgan Stanley i Deutsche Bank.

Prema stratezima banke JPMorgan Chase & Co. kretanje vrednosti S&P 500 implicira čak 85 odsto verovatnoće da će se SAD suočiti sa recesijom, prenosi Bloomberg.

Njihova procena zasnovana je na ranijem iskustvu, jer je S&P 500 gubio u proseku 26 odsto vrednosti tokom 11 prethodnih recesija u SAD. Pomenuti indeks izgubio je više od 20 odsto vrednosti u poslednjih šest meseci.

  • LIMUN ŽUT

    19.6.2022 #1 Author

    Za neke povoljna situacija ali za većinu ipak ne.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...