Pozitivni efekti na neto prihode banaka

Evropska centralna banka podizaće kamate kako bi “oborila” baznu inflaciju

BankeNovacSrbijaVesti

5.10.2022 09:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Evropska centralna banka podizaće kamate kako bi “oborila” baznu inflaciju Evropska centralna banka podizaće kamate kako bi “oborila” baznu inflaciju
Evropska centralna banka (ECB) će podići svoje kamatne stope koliko god je potrebno da smanji baznu inflaciju, a taj tempo bi mogao da uspori... Evropska centralna banka podizaće kamate kako bi “oborila” baznu inflaciju

Evropska centralna banka (ECB) će podići svoje kamatne stope koliko god je potrebno da smanji baznu inflaciju, a taj tempo bi mogao da uspori nakon kraja godine, izjavio je u utorak član Upravnog saveta ECB Fransoa Viljeroj de Galo (Francois Villeroy de Galhau).

Viljeroj, koji je i guverner francuske centralne banke, rekao je da je bazna inflacija u evrozoni od 4,8 odsto, koja isključuje cene energije i hrane i koja je van kontrole centralne banke, previsoka, prenosi Reuters.

„Podići ćemo kamatne stope koliko god je potrebno da smanjimo baznu inflaciju. To će, usput, pozitivno uticati na neto prihode banaka. Evropske banke su solidnije nego što neki strahuju“, naveo je on u intervjuu za holandski list NRC.

Evropske banke poslednjih dana našle su se pod pritiskom na finansijskim tržištima zbog zabrinutosti za zdravlje švajcarske grupe Credit Suisse.

Nakon što je ECB podigla svoju glavnu kamatnu stopu za 50 baznih poena u julu i 75 u septembru, Viljeroj kaže da je važno da naredni potezi ECB-a budi „staloženi“.

To, kako je rekao, znači da ne bi trebalo da bude ni oštrih potresa na tržištima, a ni naglog pooštravanja finansijskih uslova za domaćinstva i firme.

Vilroa smatra da bi ECB trebalo da povećava svoje kamate „bez oklevanja, do kraja ove godine” do nivoa koji je „nešto ispod ili blizu dva odsto“, tačnije na nivo na kojem one niti stimulišu niti koče ekonomiju.

Kada se dostigne ta tačka ECB bi krenula u drugi deo ciklusa normalizacije monetarne politike, koji će, po njemu, biti „fleksibilniji i verovatno sporiji“.

„Ne kažem da će povećanje kamatnih stopa tu zaustaviti, ali moraćemo sveobuhvatno da procenimo inflaciju i ekonomske izglede“, dodao je Viljeroj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...