EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE U DIGITALNU MODERNIZACIJU SRBIJE Za kompjutersku opremu i brži internet 65 miliona evra

EUSrbijaVesti

24.11.2020 12:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE U DIGITALNU MODERNIZACIJU SRBIJE Za kompjutersku opremu i brži internet 65 miliona evra EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE U DIGITALNU MODERNIZACIJU SRBIJE Za kompjutersku opremu i brži internet 65 miliona evra
Evropska investiciona banka (EIB) uložila je 65 miliona evra u modernizaciju osnovnih i srednjih škola u Srbiji za uvođenje digitalne opreme i brze internet... EVROPSKA INVESTICIONA BANKA ULAŽE U DIGITALNU MODERNIZACIJU SRBIJE Za kompjutersku opremu i brži internet 65 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) uložila je 65 miliona evra u modernizaciju osnovnih i srednjih škola u Srbiji za uvođenje digitalne opreme i brze internet veze, kao i za izgradnju kapaciteta za obuku 50.000 nastavnika, navedeno je u saopštenju.

Kako je naglašeno, u skladu sa nacionalnom obrazovnom strategijom Srbije, ova investicija banke EU poboljšaće digitalne kapacitete škola i doprineti rastu ekonomije, produktivnosti, inovativnosti i zapošljavanju mladih.

Učionice širom Srbije dobiće modernu kompjutersku opremu i bežični internet, a 50.000 nastavnika proći će obuku za sticanje digitalnih veština. Očekuje se da će projekat otvoriti do 700 novih radnih mesta.

Ova investicija je deo EIB Inicijative za jačanje ekonomske otpornosti kojom će se obezbediti ravnopravan pristup digitalnom obrazovanju za sve učenike u Srbiji. Time će mladi iz urbanih i ruralnih sredina dobiti jednake mogućnosti za sticanje digitalnih veština koje će im u perspektivi povećati konkurentnost na tržištu rada.

Laptopovi
Foto: Shutterstock

Potpredsednica EIB Ljiljana Pavlova, nadležna za aktivnosti ove banke u Srbiji, naglasila je da je snažna digitalna ekonomija od ključne važnosti za inovacije, napredak, radna mesta i konkurentnost. U današnje vreme ovo je jedan od glavnih preduslova za rast i prosperitet u zemljama širom sveta.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Tatjana Matić istakla je da će nabavka moderne IT opreme i interneta velike brzine, kao i poboljšanje digitalnih veština nastavnika, doprineti digitalnom obrazovanju koje je važan stub savremenog, održivog i snažnog društva, pogotovo u krizama poput pandemije Covida-19.

„Ovaj projekat će doprineti premošćavanju digitalnog jaza, povećanju digitalne pismenosti i konkurentnosti u digitalnog dobu, i unaprediti potencijal IT industrije“, naglasila je Tatjana Matić.

IT škola
Foto: Tanjug

Sem Fabrici, ambasador i šef delegacije EU u Srbiji, ukazao je da ovo značajno ulaganje EIB u digitalnu nastavnu infrastrukturu i kompetencije nastavnika širom Srbije, dolazi u prelomnom trenutku za modernizaciju srpskog obrazovnog sistema. Ono je sastavni deo ukupnih napora EU u razvoj obrazovnog sistema u Srbiji.

„Uz pomoć više od 100 miliona evra koliko je uloženo do sada, evropski zlatni standardi i najbolje prakse ugrađeni su u obrazovni sistem Srbije“, rekao je Fabrici.

Kako je istaknuto, EIB će obezbediti i značajnu tehničku pomoć za pripremu i implementaciju projekta. Do danas je EIB uložila 50 miliona evra u modernizaciju srpskih škola i time poboljšala uslove za oko 28.000 učenika u preko 200 obrazovnih ustanova. Ulaganjem 200 miliona evra u obnovu sektora za istraživanje i razvoj u Srbiji, stvorena je dugoročna platforma za razvoj nauke u svim glavnim oblastima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...