Neophodno dramatično poboljšanje tla do 2050. godine

Evropska komisija: 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju

AgrobiznisEUVesti

24.3.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Evropska komisija: 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju Evropska komisija: 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju
Uoči predloga Evropske komisije za Zakon Evropske unije o zdravlju zemljišta koji se očekuje u junu, koalicija nevladinih organizacija, progresivnih poljoprivrednih organizacija i prehrambenih... Evropska komisija: 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju

Uoči predloga Evropske komisije za Zakon Evropske unije o zdravlju zemljišta koji se očekuje u junu, koalicija nevladinih organizacija, progresivnih poljoprivrednih organizacija i prehrambenih kompanija pozvala je na ambiciozne i obavezujuće mere.

U otvorenom pismu upućenom na adrese više evropskih komesara, oko 280 organizacija i pojedinaca pozvalo je izvršnu vlast EU da podnese „ambiciozan i progresivan“ zakonski predlog za zakon EU o zdravlju zemljišta, prenosi Politika pozivajući se na Euroactiv.

Novi zakon trebalo bi da daje zemljištu isti zaštićeni pravni status kao vazduhu i vodi, i ulazi u okvir strategije EU o zemljištu, koja je predstavljena u novembru 2021. godine.

„Zdravlje evropskog tla brzo degradira, i hitno je potreban ambiciozan zakon o zdravlju zemljišta“, navodi se u pismu koje su potpisale nevladine organizacije, poljoprivredne organizacije i akademici.

Prema podacima Evropske komisije, 70 odsto zemljišta u EU nije u dobrom stanju. Da bi se efikasno suprotstavili ovome, i postigli cilj izvršne vlasti EU da dramatično poboljša stanje tla do 2050. godine, potpisnici pisma postavili su pregršt kriterijuma koje zakon treba, po njihovom mišljenju, da ispuni.

„Borba protiv degradacije zemljišta može se postići samo snažnim zakonodavnim okvirom koji definiše zdravlje zemljišta na obavezujući način i potkrepljuje ga merljivim indikatorima“, izjavio je stručnjak za politiku Majkl Berger (Michael Berger).

Takvi ciljevi već postoje u EU za zaštitu vazduha i vode, kroz Direktivu o kvalitetu vazduha i Okvirnu direktivu o vodama. Ovi zakoni postavljaju konkretne ciljeve za države članice, koje se mogu tužiti ako su, recimo, njihova voda ili vazduh zagađeniji nego što to dozvoljavaju pravila EU.

 • ZVE84

  25.3.2023 #1 Author

  Zakoni su konkretni, da vidimo kako će se države članice sa tim izboriti?

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.3.2023 #2 Author

  Nesto ce da urade a nesto pod tepih…

  Odgovori

 • DANIJELA

  26.3.2023 #3 Author

  Pa sta jedemo, pijemo i disemo nije mi cudno sto su podaci takvi. Strasno.

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  26.3.2023 #4 Author

  Opet se o tome nije na vreme razmišljalo, sad je kasno.

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #5 Author

  Pitanje je koliko ce toga da urade

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...